İzmir Milletvekili adayı Şule Perinçek Milliyet'e konuştu: Eş durumundan siyasete girmedim

Vatan Partisi İzmir 2. Bölge 2. Sıra adayı Şule Perinçek, Milliyet gazetesinden Burcu Ünal'a röportaj verdi!

İzmir Milletvekili adayı Şule Perinçek Milliyet'e konuştu: Eş durumundan siyasete girmedim

Vatan Partisi adayı Perinçek, eşi Doğu Perinçek’e karşı verdiği siyasi mücadeleyi ve kadınlar için yürüteceği politikaları anlattı

Vatan Partisi’nin İzmir 2. Bölge 2. Sıra adayı Şule Perinçek, “Şiddet gören kadına ‘ayrıl’ demek kolay. Kadına ekonomik bağımsızlığını sağlamak lazım” diyor. Milliyet’in sorularını yanıtlayan Perinçek, kadın politikalarını anlattı.

Kaç yıldır siyasetin içindesiniz?

Siyasi hayatım Doğu Perinçek’le evlenmeden önce başlamıştı yani eş durumundan değil. Üniversiteye 68 girişliyim, 68 kuşağındanım. Doğu Perinçek’in eşi olunca çift cephede mücadele etmek zorunda kaldım

Kadın bir siyasetçi olarak eşinize karşı da mücadele verdiniz mi?

Kimi zaman Doğu Perinçek bana haber de gönderdi bu konuda hatta 30 yıl önce Genel Kurultay öncesinde, “Seçmeyin karısı derler” demiş. Ben de bunu öğrenince mektup yazdım. “Siz Genel Başkansınız, ben de parti üyesiyim. Karınız olduğum için hakkımda söz söyleme hakkınız yok” dedim. Genel Kurul’a girdim. Evde siyasi tartışma yapmaktan zaten “emeğin tuzu az olmuş” gibi tartışmalar yapmaya fırsat bulamadık. Emeğimle, mücadelemle bugünlere geldim.

Partilerin kadın milletvekili aday politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sırf kadın olduğum için aday olmak çok ağırıma giderdi. Elbette kadınım ve bununla da gurur duyuyorum. Sırf kadınım diye vitrine konmak istemem. Bu kadını cinsel bir obje olarak görmekten ya da ona “Göbeğini aç”, “Modadır başını kapat” demekten farksız.

Meclis’e girerseniz neyi gündeme getirmek istiyorsunuz?

Önceliğim Cumhuriyet ve devrimler olacak. Kiraz toplayan, çiçek toplayan, hayvancılık yapan kadınların dertlerini de biliyorum. Kadın deyince entel dantel kadınlar hep öne çıkıyor. Akla dayak yemiş, gözü morarmış kadın fotoğrafı geliyor. ‘Ayrıl’ deniyor. O kadın ayrılsa o mahallede dul kadın olarak nasıl yaşayacak, çocuğuna nasıl bakacak, nasıl hayatını sürdürecek? Ayrıl demek kolay. Kadına ekonomik bağımsızlığını sağlamak lazım. Kobilerle, kadın girişimcilerle... Ben her şeyden önce bağımsız bir ülkenin, bağımsız kadını olma şansını yaratmak için adayım.

Şule Perinçek kimdir?

Lise eğitimini ABD’de tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi, Maliye ve İktisat Bölümü mezunu oldu. 1970’ten beri siyasi mücadelenin içinde yer aldı. 12 Mart darbesinde üniversitede öğrenciyken tutuklandı, 74 affıyla özgür kaldı. Vatan Partisi’nde Genel Başkan Yardımcısı. 3 çocuk annesi ve bir torun sahibi; 1974’ten bu yana gazeteciliğe de devam ediyor.

Burcu Ünal

Milliyet

vatan partisi meclis şule perinçek izmir milletvekili adayı