Pamuk destekleme fiyatı olumlu karşılandı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin 1 Lira 10 Kuruş olarak açıkladığı pamuk destekleme primi olumlu karşılandı. Ancak destekleme artışındaki gecikmenin, pamuk ekim alanlarını daralttığı düşünülüyor.

Pamuk destekleme fiyatı olumlu karşılandı

Pamuk üreticisinin aylardır dört gözle beklediği destekleme prim artışı nihayet açıklandı. 80 Kuruş olan kütlü pamuk destekleme primi 1 Lira 10 Kuruş'a çıkarıldı.

Üreticiler ve ziraat odaları uzun süredir destekleme priminin 1,5 liraya çıkarılmasını istiyordu. Ancak Tarım ve Orman BakanıBekir Pakdemirli'nin açıkladığı 1 lira 10 kuruşluk fiyat olumlu karşılandı. Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, bu olumlu havanın pamuk fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı görüşünde.

Ancak prim artışındaki gecikmenin, pamuk ekim alanlarını daralttığı düşünülüyor. Daha önce yüzde 50 olan yerli pamuk üretim oranının, 1 yıllık gecikme nedeniyle yüzle 40'lara düştüğü tahmin ediliyor.

Pamuk dünyanın ve Türkiye'nin en stratejik tarım ürünlerinden. Çünkü 40 farklı sanayi kolunda hammadde olarak kullanılıyor. Geçen yıl dünyada düşüşe geçen pamuk fiyatları bu yıl yükselişe geçti. Kendirlioğlu, pamuk fiyatlarındaki artış sürerse Türkiye'deki pamuk ekim alanlarının yeniden genişleyeceğini söyledi.

HABER-KAMERA: GÜÇLÜ ÇEZİK

ulusal.com.tr

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli