Tarih kokan ilçe: Çınar

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Zerzevan Kalesi'nin yanı sıra Lav Yolu ve Karasu Çayı ile de ilgi çekiyor. İlçe görenleri kendisine hayran bırakıyor.

Tarih kokan ilçe: Çınar

Mezopotamya'nın altın üçgeni. Üç şehrin kalbi... Diyarbakır'ın Çınar ilçesi görenleri kendine hayran bırakıyor.

Çınar, 'Mezopotamya'nın altın üçgeni' olarak nitelendirilen Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'nın orta noktasında bulunan bir ilçe.

Karasu Çayı ve vadisi, huzur yürüyüşlerine ev sahipliği yapıyor. Yüzlerce volkanik mağaranın bulunduğu Lav Yolu ise oldukça dikkat çekiyor.

Son faaliyetini binlerce yıl önce gerçekleştiren 1957 metre yüksekliğindeki Karacadağ'dan çıkan lavların oluşturduğu ve yüzlerce volkanik mağaranın bulunduğu ''Lav Yolu'', Güzelşeyh Kasrı ve vadi yatağı boyunca ağaçlarla çevrili irili ufaklı onlarca şelalenin yer aldığı Karasu Çayı, Çınar'ın ziyaretçi çeken tarihi ve turistik mekanlarının başında geliyor.

Çınar Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı, ilçenin turizmdeki payını artırması için düğmeye bastı. İlgiyi daha da arttırmak için farklı projeler yürüttüklerini dile getirdi: ''İlçeyi turizmin gözdesi yapmak istiyoruz. Bölgenin en önemli kültürel miraslarından olan Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağı burada bulunuyor. Yaklaşık 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olan kiliseleriyle, sığınaklarıyla, kaya sunaklarıyla eşsiz bir bölge ama asıl değerini Mithras Tapınağı'nın bulunmasıyla kazandı. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alıyor.''

Çınar ilçesini 2019 yılında yaklaşık 69 bin yabancı, 350 bin yerli turist ziyaret etti.

diyarbakır mardin şanlıurfa UNESCO Mezopotamya çınar Zerzevan Kalesi Diyarbakır Çınar Karasu Çayı