Bağdat toplantısında bilgi paylaşımı talep edildi

Amerikalılar Tahran ve Şam yönetiminden üst düzey yetkililerle buluştu. IŞİD'le mücadele başlığı altında Bağdat'ta yapılan görüşmelere İran adına Kudüs Ordusu Komutanı Kasım Süleymani katıldı. Suriye yöneticileri Pentogan ve CIA görevlilerini "Kuzey'deki Kürtlerin bağımsızlığını tanımayız" diye uyardı.

Bağdat toplantısında bilgi paylaşımı talep edildi

CIA ve Pentagon görevlileri İran ve Suriye hükümetinden üst düzey yöneticilerle Bağdat'ta bir araya geldi.

Yenişafak gazetesinin haberine göre, üç ülkenin yetkilileri Çarşamba ve Cuma günleri görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerin ana gündemi “IŞİD'le mücadele” için ABD-İran ve Suriye arasında bilgi paylaşımıydı.

Yaklaşık 4 saat süren toplantıda Tahran'ı Kudüs Ordusu Komutanı Kasım Süleymani temsil etti. ABD'liler Süleymani'den Şiilerin silahlanması konusunda bilgi almak istediklerini belirtti.

Süleymani de muhataplarıyla '15 Haziran'dan beri silah sevki sürüyor. Şengal'e sevkiyat yapıldı. Amirli, Tüzünataç ve Beşir'deki Şii Türkmenlere de silah ilettik” bilgisini paylaştı.

Suriye'deki Baas partisinin yöneticilerinin katıldığı ikinci görüşme geçen Cuma günü yapıldı. Suriye yöneticilerinin gündeminde Suriye'nin kuzeyindeki PKK yapılanması da vardı. ABD'ye “Kürdistanı tanımayız” mesajı verildi.

"Kürtlerin bölgesel denklemdeki yerine dair çözüm ancak İran, Irak, Türkiye ve Suriye'nin geliştireceği ortak bir strateji ile mümkün. Ancak dört ülkenin kendi arasındaki ilişkileri şu an kopuk durumda. İlişkilerin kopuk olması Kürtlere ilişkin çözümü imkansız kılıyor"