TBMM Genel Kurulu'nda dokunulmazlık teklifi görüşülecek

Meclis'te dokunulmazlık mesaisi başlıyor. AKP'nin Anayasa'ya geçici bir madde ekleme teklifinin ilk tur görüşmeleri bugün yapılacak. 138 milletvekilinin dokunulmazlığını tek seferde kaldıracak teklifin görüşmeleri saat 15'te başlayacak.

TBMM Genel Kurulu'nda dokunulmazlık teklifi görüşülecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde dokunulmazlık mesaisi başlıyor.

Genel Kurul'da haklarında fezleke dosyası bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri yapılacak. Görüşmeler, saat 15'te başlayacak.

Anayasa Komisyonu'ndan tekme-tokat kabul edilen teklifin, önce maddeleri ve önergeleri görüşülecek. Ardından gizli oylama yapılacak. Teklifin görüşmelerine devam edilmesi için oylamada 330 milletvekilinin "Evet oyu" vermesi gerekiyor. Oylamada milletvekillerine verilecek, beyaz pul kabul, kırmızı pul ret, yeşil pul da çekimser oyu ifade edecek.

Görüşmelerin bu turunda partiler tam kadro Genel Kurul'da olmayı hedefliyor. Teklifin, Cuma günü yapılacak ikinci turuna da CHP'nin itirazı var. CHP, ikinci tur görüşmelerinin 23 Mayıs Pazartesi yapılmasını istiyor. Eğer Ana muhalefetin bu önerisi kabul edilmezse, CHP Cuma günü Antalya'da yapılacak parti kampından dolayı görüşmelere katılmamayı tartışıyor.

Teklifin kabul edilmesi için ikinci turda 367 Milletvekilinin "Evet oyu" vermesi gerekiyor. 316 oya sahip AKP'ye 367'yi bulmak için de CHP ve MHP destek vereceğini açıklamıştı.

AKP'nin sunduğu teklif, Anayasa'nın 83'üncü maddesine geçici madde eklemeyi hedefliyor. Anayasa değişikliği sağlanırsa, fezleke dosyaları 15 gün içinde yargıya gönderilecek. Milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılmış olacak.

Dün fezleke dosyalarında da artış oldu. Meclise gelen dosya sayısı 651'den 667'ye, hakkında dosya düzenlenen milletvekili sayısı ise 135'ten 138'e yükseldi.

Fezleke dosyalarının 46'sı AKP, 192'si CHP, 405'i HDP, 20'si MHP milletvekillerine, 5'i ise Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'ya ait.

Partilerde fire tedirginliği de var. CHP'de, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na rağmen çok sayıda ismin “hayır” oyu vereceği belirtiliyor.

CHP Parti Meclisi Üyesi Gülseren Onanç'tan dikkat çeken bir çağrı geldi. Onanç, Cumhuriyet gazetesine yazdığı yazıda 550 milletvekilin dokunulmazlık teklifine "Hayır oyu" vermesi gerektiğini belirtti. Onanç, PKK'nın siyasal uzantısı HDP'nin ihraç edilmesinin kabul edilemez olduğunu savundu.

ulusalkanal.com.tr