İsrail'den tehdit gibi açıklama

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kudüs gündemi ile toplandı. Gergin geçen konsey toplantısına Amerika ve İsrail temsilcilerinin yaptığı açıklamalar tartışma yarattı. İki ülke dışında bütün konsey üyeleri kararı eleştirdi. Bu arada Amerika'da da eylemler vardı

İsrail'den tehdit gibi açıklama

Amerika'nın Kudüs kararı, uluslarası toplumu ayağa kaldırdı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olağanüstü toplantı, alınan kararlarda "iki devletli çözüm" vurgusu yapıldı.

İSRAİL'DEN TEHDİT GİBİ AÇIKLAMA

Konseyde konuşan İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Danny Danon'dan ise tehdit gibi açıklama geldi. Danon, "Kudüs'ün İsrail devletinin başkenti olmadığı yerde asla barış olmaz" dedi. Aynı konseyde konuşan Amerika'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Niky Halley da "Trump'ın kararı İsrail ile Filistin arasındaki barışın ilerletilmesine yönelik" açıklaması yaptı.

Konsey sonunda Fransa, Almanya, İtalya, İsveç ve İngiltere ortak açıklamayla kararı eleştirdi. Kararın Güvenlik Konseyi kararlarıyla uyumlu olmadığı ve barış çabaları açısından faydasız olduğu belirtildi.

Amerika'ya karşı bir adım da Filistin'den geldi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmeyi reddetti.

TUNUS'TAN KUDÜS KARARINA TEPKİ

Öte yandan Tunus'ta da Amerikan Büyükelçisi Rubinstein, Cumhurbaşkanlığına çağırıldı. Büyükelçiye Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararının reddedildiği iletildi. Tunus'taki Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi de kararı, "siyasi eşkiyalık" şeklinde nitelendirdi. Irak Başbakanı Haydar el İbadi de "Kimsenin Kudüs'ü çalmaya hakkı ve imkanı yoktur" açıklaması yaptı.

ABD'NİN KARARINA TEPKİ ÇIĞ GİBİ

Ve eylemler... Amerika'daki müslüman toplumu ayakta. Amerikalı Filistinli Müslümanlar, ABD Müslüman Organizasyonları Konseyi, Kuzey Amerika İslam Camiası ve Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi öncülüğünde yüzlerce kişi Beyaz Saray'ın önünde namaz kıldı.

Times Meydanı'nda "Filistin özgür olacak" ve "Terörist İsrail" sloganları yükseldi.

Nutrei Karta olarak bilinen Uluslararası Siyonizm Karşıtı Yahudiler Örgütü de New York'taki Birleşmiş Milletler binası önünde kararı protesto etti.

ulusal.com.tr

amerika israil Kudüs Birleşmiş milletler