Akıncı'dan tartışmalı açıklamalar

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, tartışma yaratacak açıklamalar yaptı. Akıncı, çözüm olmazsa Rumların Kıbrıs adasında Türkiye ile komşu olabileceğini söyledi. Ada'da çözümün bir önce yapılması gerektiğini söyleyen Akıncı, çözüm konusunda Rumların yanı sıra Kıbrıslı Türkleri ve Türkiye'yi ikna etmeye çalışıyor.

Akıncı'dan tartışmalı açıklamalar

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta 2017 yılına kadar çözüm sağlanması gerektiğini savundu.

Akıncı "Çözüm olmazsa Rum tarafı bu adada Türkiye ile komşu haline gelebilir" dedi. Çözüm olmazsa da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devamını istediklerini söyledi.

Hürriyet gazetesine konuşan Akıncı, Ada'da sağlanacak bir çözüm ile Kıbrıs'ın enerji koridoru haline geleceğini iddia etti. Akıncı Kıbrıs'taki gazın Avrupa'ya transferi ile Avrupa Birliği'ni Rusya'ya olan enerji bağımlılığını hafifletebileceklerini dile getirdi.

Avrupa Birliği'nin ve Yunanistan'ın Kıbrıs'ta yaşanan olaylara taraflı yaklaşmasını dikkate almayan Akıncı, garantörlük konusunun iki kesime adapte edilebileceğini söyledi. Akıncı, garantörlüğün tartışmaya muhtaç olduğunu sözlerine ekledi.

Akıncı, artık Türkiye'nin ya da Yunanistan'ın Kıbrıs'a tek tarafılı müdahale edemeyeceğini söyledi. Kıbrıs Türkleri kendisini tehdit altında hissettiğinde Türkiye'de yardım isteyebileceğini belirtti.

Akıncı, Kıbrıs'ta eşitliğin sağlanması için dönüşümlü başkanlık sistemini savunduklarını söyledi. Haberde Akıncı'nın Rumların yanı sıra Kıbrıslı Türkleri ve Türkiye'yi çözüme ikna etmeye çalıştığı belirtildi.

Ulusal Kanal'a Akıncı'nın açıklamalarını değerlendiren uzmanlar, Akıncı'nın çözüm ısrarına şüpheyle yaklaştı, Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bölgesel krizler devam ederken öncelikle elinde olanı koruması gerektiğini vurguladı.

Uzmanlar, Ada'ya ilişkin Türkiye'nin ve Kıbrıslı Türklerin aleyhinde yapılacak bir anlaşmanın ileri dönemde Kıbrıs'ın Rum kesiminin kontrolüne girebileceğinin altını çizdi. Son olarak uzmanlar, Kıbrıs konusunda atılacak adımlarda Avrupa Birliği'nin Rum yanlısı raporlarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı

ulusalkanal.com.tr