22 yıl önce hayatını kaybeden Org. Eşref Bitlis suikastı nasıl kapatıldı?

Eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis bundan tam 22 yıl önce uçağının düşürülmesi sonucu yaşamını yitirdi. Çekiç Güç’e ve bölgedeki Amerikan Palanlarına karşı çıkan Bitlis’in dosyası sürüncemede bırakıldı, dosya 2 yıl önce zaman aşımına uğradı. Oysa Bitlis'i katleden merkez, dönemin en yetkili isimleri tarafından biliniyordu.

22 yıl önce hayatını kaybeden Org. Eşref Bitlis suikastı nasıl kapatıldı?

Orgeneral Eşref Bitlis…. Türk Ordusunun şerefli Subayı, bundan tam 22 yıl kaza görüntüsü verilen bir suikasta kurban gitti. Aslında suikasta uğrayan Eşref Bitlis değil, Türkiye’ydi. Bitlis Amerika’nın Ortadoğu’daki ve Türkiye üzerindeki planlarına cepheden karşı çıkan açıklamalarıyla biliniyordu.

17 Ocak 1993 günü Orgeneral Bitlis’i taşıyan Beechcraft B200 King Air tipi uçak Ankara’dan Diyarbakır’a gidecekti. Uçak kalkıştan sadece altı dakika sonra düştü. O günden bu güne yetkili makamlar gereken adımları atmadığı için 20 yıllık zaman aşımı süresi doldu, Bitlis dosyası düştü. Hiçbir şüpheli hakkında soruşturma açılmadı. 'Uçak buzlanma nedeniyle düştü' denilerek olayın üzeri kapatıldı.

Aslında o günden bu güne olayla ilgili çok sayıda bilirkişi raporu hazırlandı. Bunlardan biri de Avukat Nusret Senem’in Genelkurmay’a sunduğu bilirkişi raporuydu. Raporda uçağın buzlanma nedeniyle düşmediği açık kanıtlarla anlatılıyordu.

Raporda açık ifadelerle "Suikast iddiasını, harici etkiyle uçağın düşürüldüğü iddiasını araştırmak gerekir" ifadeleri yer alıyordu. Ancak Senem’in Genelkurmay’a sunduğu teknik raporlar dikkate alınmadı.

Aslında Bitlis suikastı teknik nedenlerin ötesinde siyasi bir arka plana sahipti. O yıllar Amerika’nın Irak'ta bir Kukla Devlet oluşturmak için ilk somut adımları attığı yıllardı. Türkiye’de konuşlu Çekiç Güç üzerinden PKK’ya lojistik destek sağlanıyordu. Eşref Bitlis Amerikalıların alenen PKK’ya sağladığı bu desteğe karşı çıkmıştı. Kürt sorununa Amerikan müdahalesini reddetmişti.

O dönemde, Aydınlık Gazetesi'ne konuşan bir Tuğgeneral Bitlis'in ABD'nin talimatıyla öldürüldüğünü söyledi. O Tuğgeneral Ergenekon tertibinde hedef alınan Veli Küçük'tü.

Bitlis suikastıyla ilgili çarpıcı bir bilgiyi de Vatan Partisi Lideri Doğu Perinçek paylaştı. Perinçek, ABD Büyükelçiliğinin o dönemdeki Siyasi Komiseri John Kunststadter'in,"Bitlis’i MİT öldürdü" dediğini açıkladı.

Ancak bütün bu bulgulara rağmen soruşturmada bir ilerleme sağlanamadı. Bitlis Davası, Sivas katliamı ve Uğur Mumcu davaları gibi zaman aşımına uğradı, dosya kapandı.

ulusalkanal.com.tr

eşref bitlis