Yunan kışkırtmasına Oruç Reis engeli

Yunanistan’ın sonuçsuz kalan Doğu Akdeniz’de Fransız gemisiyle kışkırtma girişiminin ayrıntıları ortaya çıktı. Türk karasularına girmeye çalışan gemiye, TCG Oruç Reis Fırkateyni'nden uyarı yapıldı. Telsizle iletilen “müdahale” uyarısı sonrası Yunan gemisi, dönmek zorunda kaldı.

Yunan kışkırtmasına Oruç Reis engeli

Oruç Reis firkateyni "müdahale" uyarısı yaptı, Yunanistan’ın, Doğu Akdeniz’de Türk kıta sahanlığına girme girişimini, önlendi. Mavi Vatan’da engel olunan Yunan kışkırtmasına nasıl geçit verilmediği ortaya çıktı.

Yunanistan, Fransız ‘Nautical Geo’ gemisi için Girit açıklarında 16-22 Eylül’ü kapsayan bir Navtex yayınlamıştı. Türkiye, Libya ile yapılan anlaşmada çizilen sınırların aşıldığını ve Navtex’in kendi kıta sahanlığını kapsadığını görünce karşı Navtex yayınladı. Olası kışkırtmalara karşı da TCG Oruç Reis firkateyni bölgeye gönderildi.

Geminin çalışmaları ilk günden bu yana uzaktan izlendi. Provokasyon, geçtiğimiz hafta Perşembe akşamı yaşandı. Yunanistan’ın görevlendirdiği gemi, karşı Navtex ile yapılan uyarıya rağmen Türk kıta sahanlığına yöneldi.

Kışkırtma girişimini TCG Oruç Reis Fırkateyni önledi. Mavi Vatan sınırlarımıza yaklaşan gemi durduruldu; hangi faaliyeti icra ettiği, nereden nereye gittiği soruldu. İzin ve iş birliği olmadan Türk kıta sahanlığına giremeyeceği, girerse müdahale edileceği uyarısı yapıldı.

GEMİ MAVİ VATAN’A SOKULMADI

Uyarıyla birlikte, gemi geri dönmek zorunda kaldı. Yunanistan’ın bölgedeki bir kışkırtma girişimi daha sonuçsuz kaldı. Doğu Akdeniz’de barışçıl çözüm ve diyalog arayışlarını defalarca dile getiren Türkiye, Mavi Vatan sınırlarının provokasyonlarla delinemeyeceğini bir kez daha göstermiş oldu.

Yunanistan’ın NAVTEX'iyle Doğu Akdeniz’e giren Fransız gemisinin faaliyeti, 22 Eylül itibariyle sona erdi. Yeni kışkırtma girişimlerine karşı TCG Oruç Reis Fırkateyni de nöbetine devam etti.

türkiye yunanistan fransa DoğuAkdeniz Oruçreis