CHP'den başkanlık sistemi teklifine karşı muhalefet şerhi

CHP, Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen Başkanlık sistemi içerikli Anayasa değişikliği teklifine muhalefet şerhi yazdı. Şerhte, teklifin mevcut Anayasa'nın ilk dört maddesinde güvence altına alınan Demokratik Cumhuriyet ve hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu vurgulandı. Ana muhalefet partisi şerhle, teklifin geri çekilmesi için AKP'ye bir kez daha çağrı yaptı.

CHP, Meclis'i yetkisiz bırakacak ve başkanlık sistemi hedefleyen Anayasa değişikliği teklifine karşı muhalefet şerhi hazırladı.

Yaklaşık 30 sayfadan oluşan şerhte, AKP ile MHP'nin uzlaştığı teklifin egemenliği fiilen milletten alıp tek kişiye verdiği belirtildi. Bu durumun da mevcut Anayasa'nın ilk dört maddesinde güvence altına alınan Demokratik Cumhuriyet ve hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu vurgulandı.

Şerhte, Anayasa Komisyonu'nda yapılan değişikliklerin teklifin özü ve esasına ilişkin olmadığı ifade edildi. Komisyonda, tekliften yedek vekilliğini çıkartmak gibi AKP ve MHP'li vekillerden gelen itirazları engellemeye yönelik değişiklikler yapılmıştı.

CHP kurmayları teklifin, Cumhuriyet devrimiyle kazanılan tüm değerleri tersine çevirmeye dönük bir karşı devrim olarak değerlendirdi.

Teklifle yasama, yürütme ve yargının tek bir kişide toplandığını belirten şerhe göre, Meclis de yetkisiz bırakılıyor.

Türkiye'nin Anayasa değişikliğiyle derin krizlere sürükleneceğini savunan Ana muhalefet partisi, AKP'ye teklifin geri çekilmesi için bir kez daha çağrı yaptı. Şerhte, "Bu teklifin Gazi Meclis çatısı altında görüşülmesi tarihi bir ayıptır" ifadesi kullanıldı.

ulusalkanal.com.tr