Görev süresi 2017'de bitecek

İnsanlık evrenin en uzak noktasına bakmaya başlayalı 25 yıl oldu. Evreni anlamamıza yardımcı olan Habıl Uzay Teleskobu, 1990 yılından beri evreni tarıyor. Bilim insanları, yirmi beşinci yaşı kutlanan teleskop ile insanlığın daha önce en fazla düşündüğü, kozmik olayları resimledi ve tüm insanlığın hizmetine sundu.

Görev süresi 2017'de bitecek

Evrene açılan gözümüz Habıl Uzay Teleskobu uzay macerasına başlayalı 25 yıl oldu. 25 yılda evrende yaşanan ilginç olayların, her defasında yeni bir karesini görüntüledi. Teleskobun en önemli özelliği de, Dünya Atmosferi'nin neden olduğu gözlem kalitesindeki düşüş etkisine maruz kalmaması.

Adını, dört milyar yıl sonra galaksimize çarpması beklenen Andromeda Galaksisi'ni keşfeden, gök bilimci Edvin Habıl'dan alan teleskop, serüvenine Güneş Sistemi'nden başladı. Dünya'nın büyük kardeşi Jüpiter'in ve uzak Cüce Gezegen Plüton'un resimlerini bize ulaştırdı. Habıl'la Güneş'in fırtınaları da gözlemlendi.

Yıldızların ölümüne yol açan patlamalar, yeni güneş sistemlerinin doğumu, hatta Büyük Patlama'nın kalıntıları Habıl'la gözlemlendi.

Habıl Uzay Teleskobu 2017 yılına evren serüvenini sürdürecek. Kullanımdan çıktıktan sonra teleskop ya Dünya'ya geri getirilecek ya da okyanusa düşürülecek. Teleskobun yerine geçecek Jeyms Vap Uzay Teleskobu'nun geliştirilmesine ise devam ediliyor.

ulusalkanal.com.tr