İran'da idamla yargılanan Zencani: İstanbul'a Gana'dan gelen altınlar sahte çıktı

İran'ı 2.8 milyar dolar dolandırdığı iddiasıyla idamla yargılanan Babek Zencani, duruşmada önemli itiraflar yaptı. Zencani, Gana'dan uçakla İstanbul'a 1.5 ton altın getirdiğini, altınların sahte çıktığını söyledi. Zencani, Rıza Zarrab'a verdiği ileri sürülen komisyonun da Halkbank tarafından kesildiğini iddia etti.

İran'da idamla yargılanan Zencani: İstanbul'a Gana'dan gelen altınlar sahte çıktı

Türkiye'nin 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarıyla tanıdığı Bebek Zencani Tahran'da yargılandığı davada ticaretini yaptığı altınların sahte çıktığını söyledi.

İran'ı 2.8 milyar dolar dolandırdığı iddiasıyla idamla yargılanan Babek Zencani, duruşmada 1.5 ton altının Afrika'dan Türkiye'ye, oradan da Dubai'ye nasıl götürüldüğünü anlattı. Zencani, İstanbul'a taşımak üzere Gana'da uçağa yüklenen altınlar için hiçbir belge olmadan önce 1 milyon ödediklerini kaydetti.

İstanbul'a inen altınları Türk polisinin "belgesi yok" diyerek engellediğini belirten Zencani, belgeleri almak için bu sefer de 5 milyon lira ödediklerini belirtti. Zencani, altınlarların sahte olduğunu ise Dubai'ye gönderildikten sonra öğrendiklerini söyledi. İşadamı Zencani, külçe altınların, üzerinde akrilik dökülü sahte altın olduğunu tespit ettiklerini kaydetti. Zencani, para ödedikleri Afrikalıların daha sonra yargılanarak hapsedildiğini de ifade etti.

Hakim Zencani'ye, Rıza Zarrab'a 12 milyon Euro komisyon ödenip ödenmediğini de sordu. Zencani bu soruyu "İran Merkez Bankası'nın parası, Parsian ve Sarmayeh Bankaları'nın hesabındaydı. Bu iki banka parayı Türkiye'deki Halkbank'a transfer etmek istediler. Dolayısıyla hem bu iki banka, hem de Halkbank komisyon kesti." diyerek yanıtladı.

ulusalkanal.com.tr