Dinleme skandalı yargıda

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'nın, Avrupa'daki dinleme skandalı yargıya taşındı. İsviçre Federal Başsavcılığı, NSA'nın ülkedeki yasa dışı dinleme ve casusluk faaliyetleri hakkında ceza davası açtı. İsviçre Sosyal Demokrat Partisi ise Amerika'nın yasa dışı casusluk faaliyetlerini parlamentoya getireceklerini açıkladı.

Dinleme skandalı yargıda

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'nın Avrupa'daki dinleme skandalı, İsviçre'de dava konusu oldu.

İsviçre Federal Başsavcılığı, ABD'nin İsviçre'de yaptığı dinleme ve casusluk faaliyetleri için ceza kavuşturması açtı.

Kamu davasının gerekçesinde ABD'nin ismi açıkça kullanımadı. "İsviçre'de yasaklanmış faaliyetler yapan ülkeler" ifadesine yer verildi. Gerekçede "yasak faaliyetlerin devam ettiğin dair yeterli kanıtın olduğunun" da altı çizildi.

İsviçre gazetesi SonntagsZeitungö'nün haberine göre, ABD adına İsviçre'de bulunan bir ajan 2005-2011 yılları arasındaki yoğun dinleme ve izleme faaliyetlerini itiraf etti.

Bir İsviçre firmasından bilgilerin elde edildiğine işaret eden gazete, 2005 yılına ait ABD Büyükelçiliğinin belgelerine de yer verdi.

Eski ajanların ifadelerine göre Cenevre temsilcilik binasının dinleme ve izleme aletleriyle donatıldı. Bu şekilde bir kilometrelik alan denetlenebiliyordu. Söz konusu alan ise Rusya ve Fransa temsilcilikleri, Birleşmiş Milletler binası ve Dünya Sağlık Örgütü bulunuyor.

Gazete haberinin ardından İsviçre Sosyal Demokrat Partisi ve İsviçre Halk Partisi konunun parlementoya getirilmesi için harekete geçti. İsviçre Sosyal Demekrat Partisi milletvekili Chantal Gallade :“Kimse bizi saf zannetmesin. Bu bilinen bir şey. ABD'nin yasa dışı casusluk faaliyetlerini gelecek oturumda parlamento önüne getireceğiz" dedi.

ulusalkanal.com.tr