Kıbrıs'ta neler oluyor?

Kıbrıs'ta neler oluyor? Başbakan Tayyip Erdoğan'In bahsettiği Ban Ki Mun planında neler yer alıyor? Kuzey Kıbrıs futbolunun Rum Kesimi'ne bağlanmasının götürüsü ne olacak?

Bunlar, son günlerde dış politikada sıkça sorulan sorular.

Yavru Vatan ile Rum Kesimi arasında müzakereler çok kısa bir zamanda başlayacak. Ancak müzakerelerin arefesinde yaşanan önemli gelişmeler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni masaya 1-0 mağlup oturtmaya odaklı.

Kuzey Kıbrıs Futbol Federasyonu Rum Kesimi'ne bağlandı. Uluslararası organizasyonlarda söz hakkını Rumlara devretti. Gelişmeler "Spor Enosisi" olarak yorumlandı. Zira futbolla başlayan hak devri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Rum Kesimi'ne entegre edilmesini öngören anlayışın da önemli bir adımı.

Tartışmanın ikinci aşaması ise yeni bir Birleşmiş Milletler Planı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Ban Ki-Mun planı olarak sunduğu yeni plan henüz netleşmedi.

Ancak Erdoğan'ın hızla geçirelim dediği plan masaya gelmeden Rum Kesimi'nin tavrı, planda neler olacağını da şimdiden gözler önüne serdi. Rum Kesimi'nin tavrında Annan Planı'ndan bu yana hiçbir değişiklik olmadı. Havaalanlarının, limanların Rumlara açılması ve Maraş'ın Rumlara verilmesi kırmızı çizgi olarak hala masada. Kuzey Kırbıs Türk Cumhuriyeti'nin Rum Kesimi'ne entegre edilerek, Yavru Vatan'ı azınlık statüsüne düşürülmesi de göz önüne alındığında yeni plan Annan Planı'nın da gerisinde.

Üstelik Rum Kesimi, masaya oturmadan ortak bir deklerasyonla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kaderini de eline almak isteğinde.

ulusalkanal.com.tr