TBMM'de başkanlık seçimlerinde ikinci tur sonuçları belli oldu

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 26'ncı başkanını belirlemek için milletvekilleri sandık başına gitti. Başkanlığı seçiminin ilk iki turu yapıldı ancak yeni başkan belli olmadı. Hiçbir aday 367 oy sayısına ulaşamadı. Seçimin kaderi, yarın yapılacak olan üçüncü ya da dördüncü turda belli olacak

TBMM'de başkanlık seçimlerinde ikinci tur sonuçları belli oldu

Türkiye Büyük Millet Meclisi 26'ncı Başkanını seçmek üzere toplandı. Genel Kurul saat 15.00'te başladı.

Önce Meclis Başkanı adayı gösterilen 4 isim hakkındaki teklifler okundu. Ardından 4 adayın ismleri kürsünden okundu.

Meclis Geçici Başkanı Deniz Baykal, seçim usulüne ilişkin İç Tüzüğün ilgili bölümünü vekillere bir kez daha hatırlattı.

Ardından ilk tur için oylamaya geçildi. Gizli oy usulüyle yapılan seçimde, ismi okunan vekiller tek tek kabinlere girerek oylarını kullandı. Oylama sırasında, pusulalar Meclis Başkanlığı'na ait özel kalemlerle işaretlendi. İlk tur oylam saat 15.50'de tamamlandı. Ardından vekillerden oluşturulan tasnif komisyonu oyları saydı.

İlk tur sonuçlarına göre, AKP'nin adayı İsmet Yılmaz 256, CHP'nin adayı Deniz Baykal 125, MHP'nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu 81 ve HDP'nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat 81 oy aldı.

Oy sayılarının açıklanmasının ardından vekiller ikinci tur için yeniden sandığa gitti.

İkinci turda da yeni başkan belli olmadı. AKP'nin adayı İsmet Yılmaz 256 CHP'nin adayı Deniz Baykal 128 MHP'nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu 80 ve HDP'nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat 80 oy aldı.

Bu sonuçlara göre ilk iki turda yeni Meclis Başkanı seçilemedi. Meclis'in yeni başkanı üçüncü ve dördüncü turlarda belli olacak.

3'üncü ve 4'üncü tur seçimleri yarın yapılacak.

Üçüncü turda adaylar Meclis salt çoğunluğuna, yani 276 oya ulaşmaya çalışacak. Eğer bu turda da hiçbir aday bu oy sayısına ulaşamazsa, en çok oyu alan iki aday dördüncü tura kalacak.

Dördüncü turda en fazla oyu alan isim 26'ncı Meclis Başkanı seçilecek.

ulusalkanal.com.tr

tbmm ilk sonuçlar