Suudi Arabistan ve Katar anlaşmasının perde arkası
Suudi Arabistan ve Katar arasında anlaşma imzalanmasının bölgeyi nasıl etkileyeceği tartışılıyor. Katar'a ambargoya son veren anlaşmada İran’ı mı hedef alınıyor? Anlaşmadan Türkiye ve Katar nasıl etkilenecek?
Haber: Buse Gençtürk
Suudi Arabistan ve Katar arasında anlaşma imzalandı. Katar'a uygulanan 3 yıllık ambargo sona erdi. Katar'ın zaferi olarak görülen anlaşma sonrası akıllarda bölge bundan nasıl etkilenecek sorusu var.
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Sencer İmer konuya dair, ''Katar ile Suudi Arabistan’ın açılmasının sebebi, Suudi Arabistan, Katar’ın İran’a karşı tavır almasını istiyordu. Yemen de kendisine göre hareket etmesini istiyordu. Katar onu yapmadı. Katar’da Doha’da bir kanal vardı. Suudi Arabistan onun istediği şekilde hareket etmesini istiyordu Katar bunu da gerçekleştirmedi'' dedi.
3 yıldır arası bozuk olan Katar ve Suudi Arabistan ilişkilerini düzeltmek için adım attı. İki ülke, aralarındaki kara, deniz ve hava sınırlarının açılması için 4 Ocak’ta anlaşmaya vardı.
Sencer, ''Türkiye katar ile iş birliği içinde. Türkiye bu gerilimin sona erdirilmesinden memnun'' ifadelerine yer verdi.
Katar ve Suudi Arabistan arasındaki anlaşmanın hedefinde İran bulunuyor. Anlaşma ile İran’a karşı bir bölgesel ittifak oluşturulmak isteniyor. ABD bu anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını duyurmuştu. Anlaşmaya mevcut ABD Başkanı Donald Trump'ın Başdanışmanı ve damadı Jared Kushner'in aracılık ettiği söyleniyor.
Prof. Dr. Hasan Ünal konuyla ilişkin, ''Trump ın damadı Kushner'in aktif rol oynadığını söylersek Türkiye karşıtı cephe mi güçleniyor katar bizden uzaklaşarak karşı tarafa mı meylediyor?'' dedi.
ANLAŞMANIN HEDEFİNDE İRAN VAR
İmer,'' ABD’nin de baskısıyla zannediyorum ki Suudi Arabistan Körfez İş Birliği Teşkilatı ile eski pozisyona dönmüş oldu. ABD, Katar’ın Suudi Arabistan’ın teşkil ettiği İran karşıtı cepheye sokmak istiyor ama Katar o cepheye girme niyetinde değil. Katar, BAE, Bahreyn ve Mısır ile birlikte aynı cephede bir arada yer alacak'' dedi.
Türkiye, geçen günlerde anlaşmadan memnun olduğunu açıklamıştı. Peki, Katar-Türkiye arasındaki ilişki ve bölge anlaşmanın ardından nasıl etkilenecek?
Bu soruya Ünal, ''Katar'ın Türkiye ile ilişkilerini bütünüyle bozabileceği bir senaryo düşünemiyorum katar bizimle ilişkilerini sürdürebilir olumsuzsa hem de Körfez ülkeleri ile hasmı görünen ülkelerle fazla yer almayarak devam ettirebilir'' şeklinde cevap verdi.
Sözlerine devam eden Hasan Ünal, ''Bundan sonraki aşama zaten Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da normalleşmesi. Bunun BAE ile ilişkilere belki yansıması. Ve artan bir oranda özellikle Suudi Arabistan’ın yardım ve telkinleri ile Mısır arasındaki ilişkilerin toparlanması'' dedi.