Emekli Korgeneral Şanver ilk kez konuştu: Bu bir isyandı

15 Temmuz FETÖ'cü darbe girişimi gecesi, kızının düğünündeyken darbeciler tarafından derdest edilerek helikopterle kaçırılan emekli Korgeneral Mehmet Şanver, o geceyi anlattı. Şanver, "Böyle tiyatro olmaz. Bu bir isyandı ve devleti ele geçirmek amaçlanmıştı" dedi.

Emekli Korgeneral Şanver ilk kez konuştu: Bu bir isyandı

15 Temmuz gecesi kızını evlendiriyordu Mehmet Şanver. Türk Hava Kuvvetlerinin iki numarası, tüm muharip hava ordusunun komutanıydı. Bir ay sonra gerçekleşecek Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) orgeneralliğe terfi ettirilmesi görüşülecek, terfi alması halinde teamüller çerçevesinde Türk Hava Kuvvetlerinin bir sonraki komutanı olacaktı. O gece, Türkiye'nin hava sahasını kontrol eden Ankara ve Eskişehir'deki ana karargahlarda görevli nöbetçi generaller hariç; Hava Kuvvetlerinin tüm komuta kademesi İstanbul Moda Deniz Kulübü'ndeki bu düğüne davetliydi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal oradaydı. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı, YAŞ Üyesi Orgenral Akın Öztürk ise bir gün önce mazeret bildirerek düğüne katılamayacağını belirtmişti. Mehmet Şanver, Ağustos ayı itibarıyla kendi isteğiyle emekli oldu. O geceyi; kızının düğünü sırasında kalkışma durumunu fark ettikleri andan düğünün darbeciler tarafından basılması ve esir edilmeleri anına kadar geçen sürede darbe girişimini etkisiz kılmak için nasıl çalıştıklarını, hangi kritik emirleri verdiklerini anlattı. 15 Temmuz'a varan süreçte FETÖ'cülerin Hava Kuvvetleri'ne nasıl sızdıkları; 15 Temmuz gecesi yaşanan hava operasyonlarına ilişkin detaylar ve Türk Hava Gücünün nasıl eski kuvvetine kavuşacağı hususlarında Yeni Şafak'ın sorularını yanıtladı.

TİYATRO DEĞİL, İSYANDI

Bu bir tiyatroydu diyenler oldu?

Uçaklara bomba atmasını emretmezdi ki o zaman o sistem. Bomba attırır mıydı? 246 insanımız öldü. Bu iddiayı ancak uçuk bir komplo teorisi diye değerlendiriyorum ben. Bu ciddi bir kalkışmaydı. FETÖ'cüler devlet içinde zor durumda kaldı. Son çare olarak bomba atana kadar geldiler. Böyle tiyatro olmaz. Bu bir isyandı ve devleti ele geçirmek amaçlanmıştı.

Bu girişimde dış destek olduğu değerlendirildi, tartışıldı?

Bu girişimde dış etki konusuna katılıyorum. Ana hedef devletin ele geçirilmesi. Bunda başarılı olamadılar. Tali hedeflerden biri Silahlı Kuvvetlerin ele geçirilmesi ve güçsüz duruma düşürülmesi. Bunda kısmi başarılı olundu. Silahlı Kuvvetlerin itibarı düşürüldü, yapısı çok farklı hale geldi.

BİN DÜĞÜN FEDA OLSUN

O gece düğününüz vardı. Siz düğünü fırsat olarak gördüklerini düşünüyor musunuz?

Evet: Havacı generallerin orada hep birlikte olması işlerini kolaylaştırdı.

Düğüne mutlaka gelirim deyip de gelmeyenler oldu mu?

Düğün davet listesi bazı şeylere biraz ışık tutuyor… Geleceğim deyip gelmeyenler oldu. Geleceğim deyip LCV'ye pozitif cevap veren, yerleri ayrılmış ama gelmemiş generallerin hepsi kalkışmada rol aldılar.

Davetiyeyi ne zaman almışlardı? Ne zamana kadar LCV yaptırdılar?

Davetiyeleri de bir ay öncesinden verdik. 15 gün öncesine diyoruz ama tabi son güne kadar LCV yaptıranlar oldu.

ulusalkanal.com.tr