'Kibar dev'e son veda

ABD’de siyasi vatandaş George Floyd’un polis şiddeti ile öldürülmesi sonucu başlayan protestolar 15. günün geri bırakırken, Floyd Houstan’da son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze sırasında görevli olan polisler de Floyd için saygı duruşunda bulundu

'Kibar dev'e son veda

ABD'nin Minneapolis kentinde gözaltına alınırken polisin dizini boğazına bastırması nedeniyle nefessiz kalarak hayatını kaybeden siyah Amerikalı George Floyd, son yolculuğuna uğurlandı. Ölümü ırkçılık ve polis şiddeti karşıtı protesto gösterileriyle bütün dünyada yankı uyandıran Floyd, Houston’ın Pearland bölgesindeki Houston Memorial Gardens mezarlığında annesinin yanına defnedildi.

Houston'da düzenlenen cenaze töreninde, çoğu beyaz giyinmiş aile üyeleri ve dostları “koca Floyd” ve “kibar dev” lakaplarıyla tanınan George Floyd'a duydukları sevgiyi dile getirdi, adalet çağrısı yaptı. George Floyd'un teyzesi Kathleen McGee “Ailem için, özellikle de George için yaptıklarından dolayı tüm dünyaya teşekkür etmek istiyorum. Dünyanın dört bir tarafında dev bir aile kazandım” dedi. Floyd'un kuzeni Brooke Williams Floyd'un “Nefes alamıyorum” ifadesine atıf yaparak söylediği, “Nefes alabiliyorum. Ve nefes alabildiğim müddetçe de adaletin yerini bulması için çalışacağım” sözleri büyük alkış aldı.

‘BOYUN SIKMA YETKİSİNİ KALDIRACAĞIM’

Houston Belediye Başkanı Sylvester Turner da cenazede yaptığı konuşmada, şehir polisinin tutuklama esnasında boyuna sarılma ve boyun sıkma yetkisini kaldıran bir emri imzalayacağını duyurdu.

Turner, bundan sonrası için polisin ateş etmeden önce uyarıda bulunmasını zorunlu kılacak bir kuralı da yürürlüğe koyacaklarını belirtti.

Törene 2014’te polisin kolunu boynuna dolayarak nefessiz bırakması sonucu hayatını kaybeden Eric Garner'ın annesi ve mahallede koşu yaptığı sırada geçen şubat ayında emekli polis memuru bir baba ve oğlu tarafından öldürülen Ahmaud Arbery'nin ailesi de katıldı.

Amerika'da polis şiddetine karşı tepkilerin sembolü haline gelen Floyd için düzenlenen cenaze törenlerinin ilki perşembe günü öldürüldüğü Minneapolis kentinde, ikincisi cumartesi günü doğum yeri olan North Carolina eyaletinde, üçüncüsü ise memleketi Houston'da düzenlenmiş, üç ayrı törende de binlerce insan siyahi Amerikalı Floyd'un tabutunu ziyaret ederek saygı duruşunda bulunmuştu.

Diğer yandan 15. gününü geride bırakan protestolar hala devam ediyor.

ESPER KOVULMAKTAN SON ANDA KURTULDU

Wall Street Journal gazetesinin ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, Esper'in ülkedeki protesto olaylarına karşı askeri güç kullanılması fikrine katılmadığını beyan etmesinin ABD Başkanı Donald Trump ile Savunma Bakanı Mark Esper arasında “derin uçuruma” yol açtığı iddia edildi. Haberde, Trump'ın, Esper'i görevden almaya çok yakın olduğu ancak danışmanları ve Kongre üyeleriyle yaptığı görüşme sonrasında bu düşüncesinden vazgeçtiği belirtildi. Danışmanların ve Trump'a yakın isimlerin, askeri sokağa indirme fikrinin neden olduğu tartışmaların ortasında Esper'in görevden alınmasının hükümetin içinde bulunduğu krizi daha da derinleştirebileceği uyarısında bulunduğu öne sürüldü. Esper'in ise bu duruma hazırlıklı olduğu ve istifa mektubunu yazdığı iddia edildi. George Floyd'un Minnesota'da gözaltına alınırken öldürülmesinin ardından başlayan protestolar şiddet olaylarına dönüşünce Trump, başta başkent Washington olmak üzere birçok eyalette askeri güç kullanma tehdidinde bulunmuştu. Ulusal Muhafızların yanı sıra Pentagon 82'inci Hava İndirme Tümeni ve 10'uncu Dağ Tümeninden 1600 asker Washington yakınlarındaki üslere konuşlandırılmıştı. Trump'ın ülkedeki olaylara karşı askeri güç kullanma tehdidi tartışmalara neden olunca Esper, askeri gücün sokağa inmesi taraftarı olmadığını belirtmişti.

POLİSLERİN DİSİPLİN KAYITLARI KAMUYA AÇILIYOR

George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesi üzerine tüm ülkeyi sarsan gösterilerin ardından New York eyalet meclisi, Bölüm 50-a olarak bilinen yasayı feshetti. Yasanın kaldırılmasıyla eyalette polis memurlarına yönelik şikayetler, disiplin süreçlerine ilişkin nihai düzenlemeler ve belgeler yıllar sonra ilk kez kamuya açılacak.

New York eyalet meclisinde ayrıca eyalet polisinin vücut kameraları takmalarını şart koşan, memurların gözaltındaki kişilerin sağlığına özen göstermelerini temin edecek yasa tasarıları da kabul edildi.

New York Valisi Andrew Cuomo, yasa değişikliklerini desteklediğini ve iptalleri onaylayacağını açıklamıştı.

New York eyaleti, polisin gözaltı sırasında zanlının boynuna baskı uygulama yöntemini yasaklama kararı almış, New York Belediye Başkanı Bill de Blasio de kentte polis departmanının 6 milyar dolarlık yıllık bütçesinde kesintiye gidileceğini duyurmuştu.

Aydınlık

abd George Floyd