Türk ve İsrail heyetleri ikili ilişkileri normalleştirmek için Cenevre'de bir araya geldi

Türk ve İsrailli yetkililer 2010 yılında yaşanan Mavi Marmara baskını sonrası gerilen ilişkileri normalleştirmek için İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya geldi. İsrail basını görüşmelerin yeniden başlayacağını duyurmuş Türk yetkililer ise haberi ne doğrulamış ne yalanlamıştı.

Türk ve İsrail heyetleri ikili ilişkileri normalleştirmek için Cenevre'de bir araya geldi

2010 yılındaki Mavi Marmara gemisi baskını sonrası Türkiye, İsrail ile ilişkilerini en alt seviyeye indirmiş, ilişkilerin normalleşebilmesi için; İsrail'in özür dilemesi, hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemesi ve Gazze ablukasını kaldırması şartlarını öne sürmüştü.

2013 yılında Obama'nın İsrail ziyareti sonrası Binyamin Netanyahu, dönemin Başbakanı Erdoğan'ı telefonla arayarak resmi özür dilemiş, tazminat ödemeyi de kabul etmişti. Aradan geçen sürede İsrail ile ticari ilişkilerin gizliden gizliye devam ettiği öne sürülmüştü.

İsrail basını ise ilişkilerin normalleştirilmesi kapsamında görüşmelerin başlayacağını duyurmuş, Türk yetkililer iddiayı ne doğrulamış ne yalanlamıştı.

İlişkileri normalleştirmek için resmi görüşmeler başladı. Türk ve İsrail heyetleri, İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya geldi. Görüşmede Türkiye'yi Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun, İsrail'i ise Netanyahu'nun temsilcisinin yanı sıra Ulusal Güvenlik Danışmanının temsil ettiği belirtildi.

Tazminat konusunda anlaşıldığı, Gazze ablukasının nasıl kaldırılacağına ilişkin formül arandığı belirtildi. İsrail basınına göre ise "Türk gemilerinin Gazze'ye yanaşması ve Hamas'ın Türkiye'deki ofislerinin kapatılması konularında anlaşma sağlanamadı. İki ülke heyetleri en son aralık ayında bir araya gelmişti.

ulusalkanal.com.tr

türkiye