Adalet bakanlığı, Perinçek'in AİHM zaferini, temyiz edeceğini açıkladı

İsviçre Adalet Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “İsviçre-Perinçek Davası Kararı”yla ilgili olarak temyiz başvurusunu yapacağını duyurdu. Adalet Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, gerekçe olarak şu ifadeler kullanıldı, “İsviçre'de yürürlükte olan Irkçılığa Karşı Mücadele yasasıyla ilgili olarak İsviçre'nin hareket alanın tespit edilmesinin sağlanılması.”

Adalet bakanlığı, Perinçek'in AİHM zaferini, temyiz edeceğini açıkladı

Beyhan Yıldırım

İsviçre Adalet Bakanlığı’nın basın sözcüsü Falco Galli konuya ilişkin Aydınlık’a özel açıklamalarda bulunarak şunları söyledi, “İsviçre olarak resmi başvuruyu henüz Strasbourg’a teslim etmedik. 17 Mart 2014’e kadar zamanınımız var. Başvurumuz, beş hakimden oluşan AİHM’nin yetkili kurulu tarafından görüşülerek karara bağlanacaktır. Eğer başvurumuz reddedilirse, AİHM’nin 17 Aralık 2013 kararı kesinlik kazanacaktır. Eğer başvurumuz kabul edilirse, AİHM’nin Büyük Dairesi yeni bir karar almak zorunda kalacaktır.”

‘Temyiz için neden bu kadar çok beklenildiğinin’ sorulması üzerine ise Galli, “Bu konunun açığa kavuşması zaman istiyor. Kolay bir mesele değil. İsviçre’deki yetkili birimlerin konuyu değerlendirmesi gerekiyordu. Anayasa Mahkemesi, Lozan’ın bağlı olduğu, Perinçek davasının görüldüğü Wadt Kanton’u, Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı AİHM kararını ayrıntılı olarak inceledi ve sonuçta temyiz istemiyle başvurunun yapılması kararlaştırıldı” dedi. Galli, sorumuz üzerine, temyiz başvurusunun sadece bir tek nedenden dolayı yapıldığını açıkladı: “İsviçre'de yürürlükte olan Irkçılığa Karşı Mücadele yasasıyla ilgili olarak İsviçre'nin hareket alanın tespit edilmesinin sağlanılması.”

AİHM, 17 Aralık 2013 tarihinde oyçokluğuyla aldığı kararda, İsviçre Mahkemeleri tarafından yargılanan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'i İsviçre’ye karşı haklı bulmuştu. İsviçre’nin çeşitli şehirlernde “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır, tarihsel bir yalandır” dediği gerekçesiyle Lozan’da ‘yargılanan’ Perinçek, AİHM kararı sonucu İsviçre'yi mahkum ettirmeyi başarmıştı. Strasbourg’daki oylama 2'ye karşı 5 oyla alınmıştı. Temyiz başvurusu kabul edilirse, 17 hakimden oluşan Büyük Daire davayla ilgili olarak AİHM’nin son kararını açıklayacak.

ulusalkanal.com.tr