‘Yeşil Yol yerine mevcut yolların bakımı yapılsın’ dediler, kazma-kürekle işe koyuldular

KARADENİZ Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi'ne karşı çıkan Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi sakinleri, 'Mevcut yayla yollarının bakım ve onarımı yapılsın’ çağrısı yaptı. Ancak, bu çağrılarına bir süredir yanıt alamayan Fırtına İnsiyatifi üyeleri Samistal yaylasına çıkan en kısa güzergah olan Palovit Vadisi’nde kazma küreklerle işe koyuldu, yolun bakımını kendi imkanları ile yapmaya başladı.

‘Yeşil Yol yerine mevcut yolların bakımı yapılsın’ dediler, kazma-kürekle işe koyuldular

Yeşil Yol Projesi kapsamında yaylaların birbirine bağlanmasına karşı mücadele sürdüren Çamlıhemşin İlçesi sakinleri, Yukarı Kavrun ile Samistal Yaylası'nda iş makinelerinin çalışmasına izin vermedi. Bölgede halen nöbet tutanlar yaylaların yolu olduğuna dikkat çekerek her defasında ‘Mevcut yayla yollarının bakım ve onarımı yapılsın’ çağrısında bulundu. Ancak bu çağrılarına karşılık bulamayan vatandaşlar Polovit Vadisi üzerinden en kısa güzergahtan Amlakit ile Samistal Yaylası'na çıkan yolda kazma küreklerle bakım onarım çalışması başlattı.

Fırtına İnsiyatifi üyelerinin de destek verdiği çalışmaya katılanlar 3 saatlik çalışmada yoldaki çamurlu alanları temizledi, çukurlu yerleri elleri ile taşıdıkları taşlarla doldurarak üzerini toprak kapladı. Yolun bir bölümünde bakım yapan vatandaşlar araçların geçişi sırasında ise alkışlarla tempo tuttu.

"YEŞİL YOLLA BAL ORMANLARI ZARAR GÖRECEK"

Fırtına İnisiyatifi sözcüsü Deniz Erol, bölgenin çok önemli bir ürünü olan Kara Kovan bal üretiminin yapıldığı ve önemli bal ormanlarına sahip Fırtına Vadisi’nde Yeşil Yol Projesi'nin gerçekleşmesi halinde bal üretiminin de zarar göreceği endişesi taşıdıklarını belirterek, şöyle dedi:

"Kara kovan bal üretiminin devamlılığını ve tanıtımını destekleyecek bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bu bölgelerde Yeşil yol gibi doğayı tahrip edecek projeler gerçekleşirse bu doğanın en önemli unsuru da baltalanmış olacak. Biz bu tip talan projelerine ve doğadaki çeşitliliği, bitki örtüsünü değerlendirmeden gerçekleştirilmek istenen projelere karşıyız. Mevcut yayla yollarımız var. Devlet destekli bu yolların düzeltilmesi için bir çalışma göremedik. Biz de kendi yollarımızı kendimiz onarmak için çalışma başlattı."

"MEVCUT YOLLARI YAPMAKTANSA ETÜTSÜZ, PLANSIZ YENİ YOL AÇMAK NİYE?"

Fırtına İnsiyatifi üyesi, tur rehberi Uğur Biryol, insanların taleplerini göz ardı ederek onlara danışmadan yaşam alanları ile ilgili karar veren mercilerin insanların haklı taleplerini gözönünde bulundurmaları gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Kaçkar Dağları'nın hem ekolojik hem turizm anlamında çok değerli bir bölge olduğunu biliyoruz. Bu bölgede yapılacak çalışmalarda bölge insanının önceliklerinin dikkate alınmasını talep ediyoruz. Biz yolların yapılmasına karşı değiliz. Mevcut yayla yollarının toparlanması ve onarılmasını istiyoruz. Palovit, Amlakit ve Samistal yolundayız. Bu yolun bakımı güzel bir şekilde yapılırsa insanlarımız Çamlıhemşin’den Samistal yaylasına çok kısa bir sürede ulaşabilecek. Mevcut bir yolun bakım ve onarımını yapmaktansa milyonlarca lira harcayarak yükseklerde etütsüz ve plansız bir şekilde yeni yollar açmak Yeşil Yol'da temel olarak karşı durduğumuz bir durumdur. Mahkeme kararları açıklanana kadar Yeşil yol çalışmalarının durdurulmasını talep ediyoruz."

"GEREKİRSE KATIRLARLA GİDİP GELİRİZ"

Fırtına İnisiyatifi üyesi Mehmet Demirci ise, 'Yeşil Yol' yapılacağı yerde yaylaların var olan dikey yollarının yapılmasını istedi. Demirci, şöyle konuştu:

"Yayla yolları berbat halde. Devlet bu yolları düzeltsin. Yaylalarda paralel şekilde 2 bin 500 metrelerdeki yollara neden gereksinim duyulduğunu halka anlatsın. Gizli kapaklı ne yapılıyor? Kendi yolumuz yokken yaylaları birbirine bağlamanın anlamı nedir? Elle yol yapıyoruz. Bize ‘Yol istemiyorlar katırlarla gidip gelsinler’ diyorlar. Dedelerimiz zamanında katırlarla gidip geliyordu, gerekirse biz de yaylalara katırlarla gidip geliriz."

DHA

rize Karadeniz Bölgesi yeşil yol projesi çamlıhemşin