Perinçek: 23 Nisan devlet kurduğumuz devrim günüdür
Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek, 23 Nisan akşamı hep birlikte İstiklal Marşı'nın okumasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 23 Nisan’ı 'Meclisin açılışı' olarak değerlendirmenin hatalı olduğunu belirten Doğu Perinçek, 'Bu bir devrim günü. Yeni bir devletin kuruluş günüdür' ifadesini kullandı.
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Ulusal Kanal’da 23 Nisan’ın 100. Yılı özel yayın konuğu oldu. Saat 21.00’de balkonlara çıkılarak İstiklal Marşı'nın söylenmesinden sonra yayına katılan Perinçek, millet olarak yapılan bu kutlamanın önemini vurguladı:
“Koronavirüs salgını sebebiyle bu yıl, 23 Nisan balkonlardan coşkuyla kutlandı. Bizim mahallemizde de komşular mahalleli hep bir ağızdan istiklal marşımızı okuduk. Bu güçlü duygu bize umut ve güven veriyor.”
ÇOCUK BAYRAMI DEĞİL DEVRİMLERİN DORUK NOKTASI
Doğu Perinçek, 100. yılını kutladığımız 23 Nisan’ın bir devrim günü olduğunun anlaşılması gerektiğini şu sözlerle ifade etti:
"Bu bir devrim günü. Yeni bir meclisin kuruluşu, bir açılış günü değil yeni bir devletin kuruluş günüdür. Bu tarihi gün hem bizim tarihimizde milli bir devrim hem de dünya da bir devrim. Dünyanın yedi ikliminde büyük yankılar yarattı. Bütün mazlumlar dünyasında büyük etki yarattı. Herkes gözlerini buraya dikti. Atatürk’ün Samsun’a çıkmasıyla başlayan, kongrelerle devam eden süreçte bütün yollar da 23 Nisan’a çıktı ve Meclis kuruldu. Sonrasında yaşanan Cumhuriyetin ilanı gibi atılımlar da 23 Nisan da başladı. 23 Nisan, kendisinden önce yapılan 1876 ve 1908 devrimlerinin devamıdır, doruk noktasıdır.
23 Nisan’da padişahın saltanatı gitti, milletin saltanatı geldi. 1980 darbesiyle birlikte 23 Nisan’ın çocuk bayramı olması kanunlaştı. Atatürk bilseydi ki bir gün o 23 Nisan devrimi en sonunda bir balon bayramına dönüştürülecek, çok daha farklı tavırlar alırdı."
ATATÜRK’ÜN ÖNCÜ PARTİ STRATEJİSİ
Perinçek, konuşmasına şöyle devam etti: “23 Nisan’a giden süreç aynı zamanda iç savaş sürecidir. Çok cepheli bir süreçtir. Bu İngiliz emperyalizmine, İstanbul’daki hükümete, İngilizlerin üzerimize sürdüğü isyancılara karşı bir mücadele hem de devrimci kuvvet içinde iki çizgi mücadelesi şeklinde çok cepheli bir süreçtir. Yenilmez sanılan İngiltere’nin yenilebileceğini gösterdi. Burada tabi milletin güçlerini seferber edecek bir otorite ve öncü parti gerekiyordu. Partinin böleceğini düşünenler vardı. Atatürk ise fırka olmadan İstiklal Savaşı’nı başarıya ulaştıramayız diyordu. Meclis’in nerede açılacağı tartışma konusuydu. Atatürk meclisin İstanbul’da açılması tartışmalarında da tüm söyledikleri çıktı. İstanbul’da toplanan mecliste Meclis başkanı olarak kendisinin seçilmesini istedi yapmadılar, kurulan meclis grubunun ismini söylediğinin dışında bir isim yaptılar.”
'BUGÜN DE DEVRİMCİ TAVIR GEREKLİ'
Perinçek, 100 yıl önceki tecrübelerden bugün için çıkarılması gereken derslere şu sözlerle işaret etti:
“Bize İstiklal Savaşı'ndan kalan miras zorluklarla savaşmaktır. Burada anahtar kelime devrimdir. Devrimle meclisi kurduk, devrimle cumhuriyeti kurduk. Atatürk’ün devrimci tavrı mirastır. Ben de buradan Türk Milleti'ne ve öncülerine sesleniyorum. Sorunları devrimci tarzla ele alalım. Önümüzdeki sorunlar devrimci tavırlarla çözülebilir. Artık sistem içi bir çözüm yok. Bugün de iç düşmanlarla boğuşuyoruz, iç cepheyi sağlamlaştırıyoruz. Herkes yeni bir dünyanın kurulacağını söylüyor. 'Yeni bir dünya kurulacak', dünyada devrimler olacak demek."
HDP VE FETÖ’YÜ DIŞLAYAN HÜKÜMET FORMÜLÜ
“Anahtar disiplinli devlet ve toplum. Bugün Cumhurbaşkanı'nın söylemesi gereken şudur: Zorluklar var. Bu zorlukları nasıl aşacağız? Zorlukları yenecek bir hükümet kurarak. Geniş güçleri önümüzdeki üretim devrimi programında, FETÖ-PKK’ya karşı mücadelede, Akdeniz’de donanmamızın bayrak göstermesi kararlılığında birleştiren bir hükümet gerekiyor. Cumhurbaşkanı Hükümet Sisteminin getirdiği olanakları, bu hükümeti kurmada değerlendirebiliriz. HDP ve FETÖ dışındaki bütün muhalefeti birleştirmemizin olanakları var. Burada muhalefet partilerinin nerede durduğuna değil nerede durması gerektiğini konuşmalıyız.”
HDP’NİN ÖZERKLİK TALEBİNE YANIT
HDP’lilerin, 1921 Anayasası'nı örnek vererek özerklik talep etmesine yanıt veren Perinçek, “HDP’liler fesat peşinde. Bu zor günlerde devlet ve hükümet sistemini zaafa uğratmaya çalışıyorlar” dedi. Ankara, İzmir ve İstanbul belediyelerini de uyaran Perinçek, "Yerel hükümet gibi kavramlar getirmeleri çok yanlıştır. Bizde yerel hükümetler yok. Türkiye bir federasyon değil, Türkiye’de özerlik yok. Biz hala üniter bir devletiz, tek bir devlet sistemimiz var" diye konuştu.
ulusal.com.tr