Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'ten eleştirilere yanıt

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, tartışma konusu olan Adli Yıl açılışında yaptığı konuşmayı savundu. Cirit, eleştirilerin aksine, “Konuşmamın ana direğini yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ve hukukun üstünlüğü ilkeleri oluşturuyordu” dedi

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'ten eleştirilere yanıt

Yargı bağımsızlığına değinmediğine yönelik eleştirilere yanıt verdi. “Konuşma da benim metin de benim” dedi.

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Adli Yıl Açılışında yaptığı konuşmada FETÖ yargılamalarına ilişkin önemli mesajlar vermişti. Terörün arkasındaki güce dikkat çekmişti.

Cirit’in konuşmasına bazı çevrelerden eleştiriler geldi. Cirit’in kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığını vurgulamadığı iddia edildi. Hakkındaki iddialara yanıt veren Cirit, konuşmasının ana direğini yargı bağımsızlığının oluşturduğunu belirtti.

”…KONUŞMAMIN ANA DİREĞİ... Bu yıl konuşmamda daha güncel konulara değinmekle birlikte, yine bu yılki konuşmamın ana direğini, temeli yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü ilkeleri oluşturuyordu. Mesela, hazirunda yaptığım konuşmamda, hakimlerimizin bir yerlerden talimat alarak değil, anayasaya, kanunlara, vicdanına göre karar vermesi gerektiğini söyledim. Bu kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına vurgu değil midir?”

Karar gazetesi yazarı Elif Çakır’a konuşan Cirit, konuşmasını kendisinin yazmadığı ve metnin tamamını okumadığına yönelik eleştirilere de yanıt verdi.

”KONUŞMA DA BENİM, METİN DE BENİM: Konuşmada benim, metin de benim. Konuşmayı çok büyük ölçüde kendim kaleme aldım. Ancak metnin tamamının okunması 2 saatlik bir süre demektir. Törende benim konuşma sürem yarım saatle sınırlıydı. Ayrıca Yargıtay'da bir gelenektir; konuşma kitapçıkları daha uzundur ve sizin de dikkatinizi çektiyse ara başlıklar, bölümler halinde hazırlanır. Ve teknik konuları da içerir. Konuşma ise metnin özünü oluşturur"

ulusal.com.tr

yargıtay ismail rüştü cirit