Atina'da endişe

Türkiye'nin Milli Güvenlik Kurulu sonrası yaptığı yazılı açıklama Atina'yı endişelendirdi. Ankara'nın gayri askeri statüdeki adalar konusundaki net tutumu, Yunan basınının dikkatini müzakere masasına çekti. Yunan Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas da Atina'nın adalardan asker çekmeyi asla kabule edemeyeceğini açıkladı. Türkiye'ye "işgalci" dedi. Önümüzdeki günlerde Atina'ya yapılacak dikkat çekici bir ziyaret de var. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, resmi temaslarda bulunmak için Yunanistan'a gidecek.

Atina'da endişe

Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz konusundaki tutumu net. Atina'nın Sevilla haritasına taviz yok. Milli Güvenlik Kurulu'nda da Mavi Vatan kararlılığı bir kez daha teyit edildi.

Türkiye'nin bu keskin tavrı, Atina'da endişe yarattı. Yunan basını dikkatleri istikşafi görüşmelere çekti. Adaların silahsızlandırılması konusunun masaya geleceği yazıldı. İstikşafi görüşmelerde ilerleme "imkansız" denildi.

Hürriyet'in haberine göre Yunan milletvekili Angelos Sirigos ve Atina Üniversitesi öğretim üyesi Kostas Lavdas, adaların "meşru müdafa çerçevesinde" silahlandırıldığını, silahlandırma konusunun da yalnızca "Yunanistan'ı ilgilendirdiğini iddia ettti.

Türkiye'nin gayri askeri statüdeki adalar konusundaki ısrarının, "istikşafi görüşmelerde az fayda sağlayabileceği" ifade edildi.

Gayri askeri statüdeki adaların silahlandırılması ile ilgili Atina'dan en net mesaj ise, Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas'tan geldi. Petsas, Atina'nın adalardan asker çekmeyi asla kabul etmeyeceğini söyledi. Gerekçe olarak ise, Türkiye'nin Ege kıyılarındaki ordu birliklerini masaya sürdü.

Petsas, 1974'te Kıbrıs adasının Türk işgaline uğradığını savundu.

Türkiye ve Yunanistan arasında yağılacak istikşafi görüşmeler merakla beklenirken, ABD'den de Yunanistan'a kritik bir ziyaret yapılacak.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo 27 Eylül-2 Ekim arası resmi temaslarda bulunmak üzere Yunanistan'a gidecek.

ulusal.com.tr

Atina Millî Güvenlik Kurulu Mike Pompeo