HSYK: ''Kanun teklifi anayasaya aykırı''

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 15 üyesi, AKP'nin kurul ile ilgili düzenlemesine tepki gösterdi. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin ortadan kalkacağı uyarısında bulunan HSYK üyeleri, düzenlemenin kurulu tam bağımlı hale getireceği uyarısında bulundu. Açıklamada, "Kurulun fiilen Adalet Bakanı'na bağlı ve bağımlı, yürütmenin emir ve gözetimi altında görev yapan bir yapı haline getirilmesi söz konusudur" denildi.

HSYK: ''Kanun teklifi anayasaya aykırı''

HSYK üyelerinden AKP hükümetinin kurul ile ilgili değişiklik teklifine tepki geldi. 15 kurul üyesinin, Başkan Vekili Ahmet Hamsici'nin sunuş yazısıyla yaptığı 66 maddelik açıklama, Meclis Adalet Komisyonu ve üyelerine gönderildi.

Açıklamada, "değerlendirmenin HSYK adına kurumsal bir açıklama olmadığı" vurgulandı.

12 Eylül referandumu ile HSYK'nın bakanlıktan bağımsızlaştığını iddia eden 15 üye, yeni düzenlemeyi eleştirdi. Açıklamada, "Kurulun fiilen Adalet Bakanına bağlı ve bağımlı, yürütmenin emir ve gözetimi altında görev yapan bir yapı haline getirilmesi söz konusudur" ifadeleri kullanıldı.

15 HSYK üyesi, bu durumun Anayasa değişikliğiyle kurulan bağımsız bir kurul oluşumuna aykırı olduğu ifade edildi.

AKP'nin teklifinin "Mahkemelerin bağımsızlığı" ve "hakimlik teminatı" ilkelerini hiçe saydığı belirtildi. Üyeler, AKP'nin teklifiyle HSYK'nın klasik bir kamu kuruluşuna döndüğünü ifade etti. Açıklamada, "seçimle gelen üyeler de Bakanın emrinde, Bakanın izni dışında karar alamayacak konuma getirilmiştir" denildi.

15 HSYK üyesi, AKP'nin teklifinde dönüştürme ve siyasallaştırmanın çok açık şekilde yer aldığına dikkat çekti.

AKP'nin teklifi için "Yargıya ilişkin en temel ve önemli yetkilerin doğrudan veya dolaylı olarak Adalet Bakanı’na verilmiş olduğu görülmektedir" ifadeleri kullanıldı. Açıklamaya imza atan hakimler bu düzenlemenin kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu kaydetti.

ulusalkanal.com.tr