ABD, Türkiye'ye silah vermiyor! Amaç: PKK'yla mücadeleyi baltalamak

ABD, Türkiye'nin istediği silahlar için izinleri tıkadı. Türkiye ABD'den Silahlı İHA, Sikorsky tipi helikopter, modern akıllı mühimmat ile Fırkateyn ve Römorkor almak istiyor. Ancak ABD uzun süredir firmalara satış izni vermiyor. Uzmanlara göre ABD, hem Türkiye'nin PKK'ya karşı mücadelesini baltalamak hem de bölge ülkeleri arasında denge unsurunu korumak ve hakimiyetini sürdürmek istiyor.

ABD, Türkiye'ye silah vermiyor! Amaç: PKK'yla mücadeleyi baltalamak

Bölücü terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısına silah ve mühimmat desteği yapan Amerika, Türkiye'nin satın almak istediği silahlar için bir türlü satış izni vermiyor.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, en önemli konulardan biri insansız hava araçları alımı. Türkiye hem silahlı hem silahsız İHA'lar için ABD yönetimine 2008 ve 2009 yıllarında iki ayrı talep mektubu gönderdi.

Ancak ABD Kongre’yle gayriresmi istişare için bile 2010 yılına tarih verdi. ABD bu kez 2010 yılında Türkiye'nin İran’ın nükleer programı için arabuluculuğa soyunmasına gerekçe gösterdi ve görüşmeyi reddetti. Aradan 7 yıl geçmesine rağmen hala somut bir adım yok.

Sikorsky tipi askeri helikopterlerin satışı da yılan hikayesine döndü. Türkiye, Amerikan Sikorsky firması ile Nisan 2011’de sözleşme müzakerelerine başlama kararı aldı. 2014 yılında sözleşme sonuçlandı. Türkiye Sikorsky’den 109 helikopter satın alacak ve Türkiye’de üretilecek aynı sayıda helikopter de yurtdışına ihraç edilecekti. Sözleşmeler yapılmasına rağmen ABD yönetimi satış için izin vermedi.

Satış izni verilmeyen bir başka silah da modern akıllı mühimmatlar. Türk Silahlı Kuvvetleri modern akıllı mühimmatları şu an bölücü terör örgütü PKK'ya karşı kullanıyor. Türkiye bu mühimmatları daha önce ABD’den tedarik etti. Ancak Türkiye yeninden mühimmat almak istemesine rağmen Washington yönetimi izin vermiyor. Türkiye’ye akıllı mühimmat satışı için yeni bir izin vermesi gerekiyor. Modern akıllı mühimmat TSK'nın envanterinde halen mevcut. Ancak eğer ABD bir süre daha satış izni vermezse TSK, PKK’yla mücadelede modern akıllı mühimmat kullanamayacak.

Ve deniz araçları. Türkiye, uzun süredir ikisi yüzer halde, biri yedek parça olarak kullanılmak üzere fırkateyn ve okyanus römorkörü edinmek istiyor. Ancak talep yine satış onayı engeline takıldı.

Askeri uzmanlara göre ABD'nin silah satışlarını tıkamaktaki amacı Türkiye'nin PKK'yla mücadelesini baltalamak. Bir başka hedef de bölge ülkeleri arasında dengeyi sağlayarak bölgedeki hakimiyetini korumak.

ulusalkanal.com.tr

abd akıllı mühimmat