Efsane isim öldü

Kalaşnikov piyade tüfeğinin mucidi, Sovyetler Birliği Kahramanı Mihail Kalaşnikov, 94 yaşında öldü. İkinci Dünya Savaşı'nın hemen ardından ürettiği Kalaşnikov tüfeği, dünyanın en çok tercih edilen, hatta ülkelerin bayraklarına koyduğu silah olarak biliniyor.

Efsane isim öldü

Kalaşnikov tüfeğinin mucidi Mihail Timofeyeviç Kalaşnikov, 94 yaşında hayatını kaybetti.

1938 yılında Sovyet Ordusu'na yazılan Kalaşnikov, Hitler Faşizmi'ne karşı savaşırken 1941 yılında yaralandı.

Hastanedeki bir arkadaşının, "Neden Almanlardaki gibi etkili silahımız yok" sorusu, Kalaşnikov'un hayatını değiştirdi. Yeni bir otomatik silah icat etti. Basit tasarımı, hafifliği ve kötü hava şartlarında sorunsuz çalışmasıyla ünlenen bu silaha, Avtomat Kalashnikova yani "Kalaşnikov'un Otomatiği" adı verildi.

30'a yakın modeli üretilen Kalaşnikov, Sovyetler Birliği ve Rusya'nın yanı sıra; Çin, Vietnam, Yugoslava, İran ve Irak gibi ülkelerde de üretildi. Mozambik, bayrağına Kalaşnikov resmini koydu. Dünya çapında "devrimin simgesi" olarak anıldı.

Kalaşnikov'a; Stalin Ödülü ve üç kez Lenin Nişanı verildi. Sosyalist Emek Kahramanı ilan edildi. 1987 yılında tümgeneral rütbesine yükseltildi.

Kalaşnikov, bu silahtan para kazanmadı. Bu silahı neden icat ettiğini ve kendisini eleştirenlere yanıtını üç cümleyle açıkladı.

“Amacım, yurdumun sınırlarını koruyacak bir silah üretmekti. Birçok sorunlu bölgede Kalaşnikof kullanılması benim hatam değil. Suç tasarımcıda değil, bu ülkelerde uygulanan politikalardadır”

ulusalkanal.com.tr