Türk Telekom’dan kesintilerle ilgili kafa karıştıran açıklama

Cumhurbaşkanı adaylığı için imza toplama işlemi sürerken seçim kurullarında iki kez sistem arızası yaşandı. Yüksek Seçim Kurulu sorunun Türk Telekom'dan kaynaklandığını belirtti. Vatan Partisi Genel Doğu Perinçek'in adaylığı için imza toplama işlemi devam ederken yaşanan soruna tepkiler gecikmedi. Seçim kurulları önünde ilgililer protestolar vardı

Seçim takvimi başlarken imza toplama işlemine ilişkin "yeterli alt yapı var mı?" sorusuna böyle yanıt vermişti Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven. Ancak ülke genelinde yüz bin imza toplama sisteminde iki kez sorun yaşandı, imza işlemleri aksadı.

İlk kesinti sabah saatlerinde yaklaşık 40 dakika sürdü. Vatan Partisi Genel Doğu Perinçek'in adaylığı için imza toplama işlemi sürerken yaşanan soruna ise tepkiler gecikmedi. Ankara İl Seçim Kurulu önünde açıklama yapan Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan, sorunun Türk Telekom'dan kaynaklandığına dair kendilerine bilgi verildiğini söyledi.

İmza vermeye gelenler sistem açılana kadar seçim kurullarında imza işlemini tamamlamak için bekledi.

Kesintinin ardından işlemler tekrar normalde dönmüştü ancak öğle saatlerinde benzer sorun yine yaşandı. İmza işleminin ikinci kez durmasıyla Vatan Partisi Genel Sekreteri Reyhan bir kez daha seçim kurulu önüne gitti, ilgilileri uyardı.

Aynı dakikalarda bir grup Vatan Partili hukukçu da Yüksek Seçim Kurulu yetkilileriyle görüşme yaptı.

Tartışmalar sürerken gözlerin çevrili olduğu Türk Telekom'dan da bir bilgi geldi. Ulusal Kanal'a konuşan üst düzey bir yetkili, sorunun kaynağının netleşemediğini söyledi.

Sistemdeki arızalar ise vatandaşları engelleyemedi. 100 bin imza kampanyasına olan destek daha da arttı.

Türk Telekom’dan kesintilerle ilgili kafa karıştıran açıklama: Sorunun kaynağı netleşmedi

Türk Telekom üst düzey yetkilisi, sistemdeki sıkıntılarla ilgili, “Bu sistem tek başına hizmet Türk Telekom tarafından verilen bir hizmet değil, sorununun neden kaynaklandığı netleşmedi” dedi.

Ulusal Kanal Türk Telekom’da yaşanan sistem sorunlarıyla ilgili üst düzey kurum yetkililerine ulaştı. “Biz görevimizin olmamasına rağmen ilk arızada müdahale ettik. İkinci arızayı da biz giderdik” diyen yönetici, “Sistemsel bir sorun var ama neyden kaynaklandığı henüz netleşmedi. Tek başına hizmet veren bir sistem değil bu sistem” ifadesini kullandı.

‘CİHAZLAR TESPİT EDİLEMEDİ’

“Kasti olarak sistemi çökertme gibi bir durumumuz yok” diyen kurum yöneticisi şunları söyledi:

“Biz görevimizin olmamasına rağmen ilk arızada müdahale ettik. İkinci arızayı da biz giderdik. Sistemsel bir sorun var ama neyden kaynaklandığı henüz netleşmedi. Tek başına hizmet veren bir sistem değil bu sistem. Ekiplerimize seçim kurullarından işlemler bitene kadar ayrılmama talimatı verdik. Herhangi bir sorunda acil müdahale etmeleri için böyle bir talimat verdik. Bazı cihazlardan bahsediliyor ama hangilerinden bahsediliyor henüz tespit edilemedi.”

Yüksek Seçim Kurulu personelinin sorunlara karşı görev yaptığını hatırlatan Türk Telekom yetkilisi, “Soruna biz de müdahale ediyoruz” ifadesini kullandı. Yetkili şöyle devam etti:

“Demokratik hakların kullanılmasına karşı bizden kaynaklı bir engel söz konusu değildir. Biz demokratik hakların kullanılmasından yanayız. Raporlama geldiğinde daha ayrıntılı bilgi vereceğiz. Biz üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Bir cihazdan bahsediliyor. Hangi cihaz olduğunu raporlardan sonra anlayacağız. Raporları bekliyoruz. Vatan Partisi camiasına başarılar dilerim."

Kesintilere telafi: Seçim kurulları yarın öğle tatili yapmayacak!

Cumhurbaşkanı adayı Doğu Perinçek'in hızla 100 bin imzaya ilerlediği saatlerde bugün iki kere imza sisteminde kesinti yaşandı. Toplamda 2 saati bulan kesinti sürecinde yurttaşlar imzalarını veremedi.

Kesintiyle ilgili Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuran Vatan Partisi yetkilileri, sorunun Türk Telekom'dan (TT) kaynaklandığı yanıtını aldı. TT ise sorunun kaynağıyla ilgili tatmin edici bir yanıt veremedi.

Kesintiler nedeniyle yaşanan 2 saatlik kaybın telafi için Vatan Partisi yetkilileri YSK'ya başvuru yaptı. Bu kapsamda YSK, kesintileri telafi için yarın il-ilçe seçim kurullarının öğle tatili yapmayarak imza başvurularını kabul etmesi kararı aldı.

YSK'nın kararı resmi internet sayfasından duyurduktan sonra, seçim kurullarına gönderceği öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

Kesinti nedeniyle imza vermek isteyen yurttaşlar, Türkiye genelinde il-ilçe seçim kurulları önünde yoğunluk oluşturdu.

Türk Telekom'dan kaynaklandığı belirtilen kesintiye rağmen seçmenler seçim kurulu önünden ayrılmıyor.

Aydınlık'a konuşan yurttaşlar, "İmza hakkımızdan vazgeçmeyiz. Buradan ayrılmıyoruz. Bu bir trafoya kedi girmesi olayıdır" ifadelerini kullandı.

Seçim kurulu önünde yurttaşlar protestoya başladı. Vatan Partisi de tüm yurttaşları seçim kurullarının önüne çağırdı.

kısa sürede Ankara'da yüzlerce Vatan Partili YSK önünde toplandı.

Burada basın açıklaması yapan Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan şu uyarıda bulundu:

"Doğu Perinçek 100 bin imzaya yaklaştıkça imza sistemi çöktü. YSK sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını, Türk Telekom'dan kaynaklandığını söyledi.

Hiç kimsenin gücü Perinçek'in adaylığını engelleyemez. Türk Telekom bu hatayı düzeltmezse bunun altından FETÖ ararız.

Vatandaşlarımız hakkına, hukukuna, imza hakkına sahip çıkıyor. Buradan ayrılmıyor. Henüz imza vermemiş olan herkesi bağlı bulunduğu ilçe seçim kurullarının önüne çağırıyoruz.

Bu sistem çöktü uydurmalarına karşı direniyor. Herkesi ilçe seçim kurullarına çağırıyoruz.

Türk Telekom'u uyarıyoruz. Siz Türkiye'deki seçimlere müdahale edemezsiniz! Aklınızı başınıza alın.

Bu 100 bin imza sizin yüzünden toplanamazsa hesabını çok ağır sorarız. Buradan ayrılmıyoruz!

ulusal.com.tr