Merkel ve Davutoğlu'ndan ortak açıklama

Merkel ve Davutoğlu'ndan ortak açıklama

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in açıklamalarından satır başları;

PKK'ya karşı Türkiye'nin mücadelesini konuştuk. Göçmen krizi görüşmelerimizin en önemli noktasını oluşturmuştur. Türkiye'de 2.5 milyon göçmen bulunmakta ve Türk halkı göçmenleri ağırlamaktadır.

"PARAYI HAZIR ETMEK ÜZEREYİZ"

"Sığınmacı krizi ile ilgili görüştük. Göçmenlerin yaşam koşullarının iyileştirilmesini görüştük. Yasadışı göçmen meselesini konuştuk. Yasadışı göç yasal göçe dönüştürülmelidir. Türkiye ve Yunanistan insan kaçakçılığına göz yummamalıdır. Türkiye bu konuda önlemlerini almıştır. Yoğun bir gündeme sahip olduğumuzu anlayabilirsiniz. Önümüzde ortak pek çok görev bizi beklemektedir. Sığınmacılar için Türkiye'ye 3 milyar euroyu ödemek için hazır etmek üzereyiz"

Türkiye'de göçmen statüsünde 1 milyon göçmen çocuk bulunmakta. Yasa dışı göç meselesini konuştuk. Türkiye ve Yunanistan insan kaçakçılarına göz yummamalıdır. Bugunkü görüşmemiz Türkiye ile ilişkilerimizin daha da derinleşmesine neden olmuştur.

Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

İstanbul'da meydana gelen terör saldırısını kınıyoruz. Ölen Alman vatandaşlarının ailelerine baş sağlığı diliyorum.Terörün dini, ırkı, milleti yoktur. Teröre karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.

Türkiye ile Almanya ilişkileri daha da güçleniyor. Bakanlıklarımız arasında işbirliği kuvvetleniyor. vTürkiye ile Almanya gündeminin olumlu yönleri var. Dünyada meydana gelen ekonomik kriz sonrası Türk ve Alman ekonomisi sağlam durmuştur.

DOSTLUK İLERLEYEREK YAŞAYACAK

Türk ve Alman hakları birbiriyle dostluklarını ilerletmiştir. Bundan sonra iki ülke halkı dostluklarını ilerleterek yaşayacaktır. Başbakan Merkel ile zirvelerde her zaman biraraya geleceğiz. Bakanlıklarımızla verdiğimiz mesaj; ülkelerimizin huzurunu kim bozmak isterse, Almanya ve Türkiye'yi omuz omuza karşılarında görecekler.

PKK SALDIRILARINI ARTIRDI

PKK, Suriye'deki olaylardan dolayı Türkiye'deki halka ve güvenlik güçlerine saldırılarını artırmıştır. Yapılan operasyonların sadece teröristlere yöenlik olduğunu söyledim.

Sayın Merkel mülteci krizi konusunda Avrupa'da farklı bir algı oluşturdu. Suriye'den gelen mültecileri barbar bir rejimden kaçan masumlar olarak görüyoruz.

Türkiye mültecilere insanı yaşama hakları sağlama çalışmalarını devam ettiriyor. Buradan Avrupa komuoyuna, mülteciler krizi bir ülkenin sorunu değildir. Bu tarz krizlerde omuz omuza vermeliyiz. Biz bir olursak bunların üstesinden gelebiliriz.

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

Başbakan Angela Merkel, AB müzakereleri konusunda "Türkiye'nin Suriye ve DAİŞ krizlerini iyi aktarmalıyız. Kritik konular üzerinde tartıştık. Gazeteciler, PKK gibi sorunlar üzerinde durduk. Müşterek çalışmamız anlamına geliyor. İşbirliği sergilemenin önemindeyiz. AB sürecinin yeniden başlatılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

DAVUTOĞLU: İLLEGAL GÖÇÜN ÖNLENMESİ İÇİN HERŞEYİ YAPIYORUZ

"Doğrudan Suriye'den gelenlere açık kapı politikasını işleteceğiz çünkü bu insanlar savaştan kaçıyorlar ama üçüncü ülkeden gelen Suriyeli vatandaşlar için vize uygulamamız devam edecek. Ekim ayından itibaren Libya'ya vize uygulamaya başladık. Yarın Libya'da düzen kurulduğunda bunları görüşebiliriz. Türkiye üzerinden Avrupa'ya yönelik illegal göçün önlenmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye'nin mültecilerin bulunduğu açık hava hapishanesine dönüşmesine izin vermeyiz."

"ŞARTLARIN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR"

"Suriye konusunu her yönüyle ele aldık. Suriye konusunda Merkel'i bilgilendirdim. Bir çözüm olabilmesi için mültecilerin Suriye'ye geri dönebilmesi için şartların değişmesi gerekiyor. Surye'ye dönüşün başlanması, yapılandırılması yönünde çalışmalar gerekli."

"RUSYA GÜVENLİ BÖLGE BIRAKMADI"

"Biz güvenli bölge oluşturulması ve Suriye'lilerin burada tutulması konusunda çalışmalarımız oldu ve bunları ifade ettik. Güvenli bölge için bir adım görmedik, işte sonuçları ortada. Eğer güvenli bölge olsaydı, bu daha az maliyetli olurdu ve daha az insan ölürdü. Rusya'nın müdahelesinden sonra hiçbir yer artık güvenli değil. Biz Suriye'de kalıcı barış için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

MERKEL: BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ

"Yasal göç sorununda ancak birlikte çalışırsak çözüm bulunur. Ege'de yasa dışı olaylar devamlı bir durum anlamına gelmeyecek. Bu yasa çerçevesi altına alınacaktır."

DAVUTOĞLU: MÜLTECİ KONUSUNDA ELEŞTİRİYE MARUZ KALDIK

"Türkiye mülteci sorununda Almanya'nın yanındadır. Türkiye'de mülteci konusunda da biz muhalefet tarafından eleştiriye maruz kaldık. Biz eleştirilere bakmadık, insani tavrımızı aldık ve suriyeli mültecilere yardım ettik. Almanya Başbakanı Merkel oluşturduğu Suriyeli Mülteci konusunda hiçbir zaman yalnız kalmadığı düşüncesindeyim.".