TGB'yi dinlemenin hesabını ödüyorlar

TGB'yi dinlemenin hesabını ödüyorlar

2012 ve 2014 yılları arasında, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Ergenekon soruşturması kapsamında dinleme ve teknik takibe alınan Türkiye Gençlik Birliği üyeleri, bu yıllar arasında teknik araçlarla takip edildi ve görüntülendi. ‘Kişilik haklarının ihlali’gerekçesiyle, gençler tarafından 2015 yılının Nisan ayında 15 tazminat davası açıldı. Açılan davaların 10’u çeşitli sebeplerle reddedilirken, 5’inde hukuk mücadelesi sürdürüldü. İki davadan tazminat kazanıldı.

O dönemde Türkiye Gençlik Birliği’nin İzmir Yönetim Kurulu üyesi olan Osman Seçkin Can, gelen tebligatla dinlendiğini öğrenerek tazminat davası açtı ve kazandı. 'Ergenekon' soruşturması kapsamında 15 ay boyunca 12 kez uzatılarak telefonlarının dinlenmesi ve 54 dört kez uzatılarak 14 ay boyunca teknik araçlarla takip edilmesini mahkemeye taşıdı. Hak ihlali yapıldığı gerekçesiyle 20 bin liralık tazminat davası açan Can'a mahkeme, 5 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti. Kazanılan davalardan bir diğeri de TGB İzmir Üyesi Ekrem Erkin Saçlı için açılan dava oldu. Saçlı,dava sonucunda bin lira tazminat aldı.

TGB İzmir İl Başkanı Özgür Açıkgöz ve TGB İzmir İl Yöneticisi Birkan Burkan’ın ise dava süreçleri devam ediyor.

“Bu zafer TGB’nin, Türk Gençliğinin Ortak Zaferidir”

Davanın kazanılmasından sonra konuşan Can, “Kumpasların çökeceğini ve kumpasçıların altında kalacağını Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk ve benzeri davalar ilk başladığı andan itibaren söylüyorduk. Ve hepimiz bu kumpasların çöküşünü yaşayarak gördük. Bu kumpası kuranların da enkazın altından çıkma çabalarını, çıkabilenlerin ardına bakmadan yurt dışına kaçışlarını da görüyoruz. Bu sonuç, kumpasçılara karşı hukuku savunanların yarattığı bir sonuçtur. Tertiplerin başlangıcından itibaren tertibi bozmaya yemin edenlerin yarattığı bir sonuçtur. Kazanılan tazminat işin küçük kısmı, asıl önemli olan hukuksuzluğun tescillenmiş olması.Bu kararla birlikte büyük bir zafer kazanıldı. TGB mezunu avukatlarımız Av. Deniz Yiğitceoğlu ve Av. Mehmet Barış Can bu kararın mimarlarıdır. Bu zafer, TGB mezunlarının ve TGBlilerin yani topyekün Türk gençliğinin ortak zaferidir” dedi.

Tazminat davasını kazanan TGBlilerden Ekrem Erkin Saçlı ise şunları dile getirdi: ”Hali hazırda hukuken çökmüş olan Ergenekon tertibine istinaden, uzun zamandır hukuksuz ve usülsüzce dinlendiğimi ve bunun kısa süreli olmadığını, bana gelen bir tebligatla öğrenmiş bulundum. Ve yapılan bu hukuksuzlukla kişilik haklarımın zarar gördüğünü düşünüp, tazminat davası açmaya karar verdim. Davayı açtım ve kazandım. Ancak kazanılan bu dava sadece benim davam olmadığı gibi kazanılan zaferde yalnızca benim zaferim değildir. Bu zafer TGB’nin, Türk gençliğinindir.”

TGB mezunu olan Avukat Deniz Yiğitceoğlu, davanın kazanılmasının büyük bir zafer olduğunu vurgulayarak, “Hukuka aykırı olarak iletişimin tespiti ve teknik araçlarla izleme tedbirlerinin uygulanması nedeniyle tazminata hak kazandığımız davalar Türkiye’de hukukun gelişmesinde önemli rol oynayacaktır. Bu tazminatların özellikle hukuka aykırı olarak bu kararları veren ve şimdilerde paralel örgüt iddaasıyla farklı illere atamaları yapılan hakimlere rücu edilmesinin akabinde, Türkiye’de hukuka aykırı bir eylemin cezalandırılmış olması ve bundan sonra verilen hukuka aykırı kararlar verecekken, hakimlerimizin bir kez daha düşünecek olması ülkemiz açısından mutluluk vericidir” diye konuştu.