24 Nisan'da Türkiye'ye yönelik saldırıları Perinçek göğüsledi

24 Nisan'da Türkiye'ye yönelik saldırıları Perinçek göğüsledi

1915 olaylarının 100’üncü yıl dönümü nedeniyle soykırım yalanını uluslararası arenada birinci gündem maddesi haline getirme kampanyası yürüten diasporanın çalışmaları başarılı olmadı. Nedeni de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin "Perinçek-İsviçre" davasında verdiği karar.

24 Nisan ile ilgili Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı hasar tespit çalışması yaptı. 24 Nisan’a giden süreçte, 1-1,5 yıl öncesinden, Ermenistan’ın ve Ermeni Diyasporası’nın hangi ülkelerde nasıl faaliyet yürütmekte olduğu, bu faaliyetlere karşı atılması gereken diplomatik ve siyasi adımlar üzerinde çalışılmaya başlandı. Sözde soykırımın 100’üncü yılında diasporanın çok sayıda ülke parlamentosundan Türkiye’yi "soykırımcı" olarak yaftalayan kararların geçirilmesini hedeflediği, ABD Başkanı Barack Obama’nın da Beyaz Saray açıklamasında “Soykırım” ifadesini kullanmasını amaçladıkları, Erivan’daki törene önemli bir katılım sağlamayı öngördükleri anlaşıldı.

Ankara’da yapılan önem sıralamasında öncelik Beyaz Saray açıklamasına ve sözde soykırım tasarılarını parlamentolarından geçirecek ülke sayısına verildi. Bu iki gelişmenin önüne geçilmesi planlandı. Ancak bu planlamadan kısa süre sonra, diaspora faaliyetinin ciddi anlamda yoğunlaştığı, 2015’in ilk dört ayı içinde “soykırımı tanıma veya yeniden tanıma” kararlarında patlama yaşanabileceği değerlendirmesi yapıldı.

Ancak, 2013 yılının sonuna doğru AİHM’in Perinçek-İsviçre davasında verdiği karar ve sonrasında Lahey Uluslararası Adalet Divanı’nın Hırvatistan-Sırbistan kararı, Türkiye’nin elini ciddi anlamda güçlendirdi.

24 Nisan’ın ardından yapılan ilk değerlendirmede, her iki kararın da Ermenistan’ın özellikle ABD ve Avrupa ülkelerindeki çabalarından sonuç almasını büyük ölçüde sınırladığı görüşü ağırlık kazandı.

ulusalkanal.com.tr

vatan partisi 24 nisan 1915 doğu perineçk