Kadınların işlediği mermerler 60 ülkeye ihraç ediliyor
Denizli'nin Honaz ilçesindeki ocaklardan çıkarılan mermerler, atölyelerde kadın işçilerin elinde şekillendikten sonra 60 ülkeye ihraç ediliyor.
Kentte 60 mermer fabrikası yıllık 300 milyon dolarlık ihracat yapıyor. Bunların arasında Organize Sanayi Bölgesi üzerinde kurulu mermer ve mozaik eskitme fabrikalarında, üretimin el becerisi gerektirmesi nedeniyle işçi olarak genellikle kadınlar tercih ediliyor.
İş yeri sahibi Mehmet Eyüpoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fabrikasında çalışan 330 kişinin yarısından fazlasının kadın işçi olduğunu, azim ve çalışkanlıklarıyla da göz doldurduklarını söyledi.
Atölyelerdeki kadın çalışanlarından, erkeklere göre daha fazla verim aldıklarını aktaran Eyüpoğlu, kadın işçilerin son yıllarda tekstil yerine mozaik mermer işini tercih etmeye başladığını, 10 yıl öncesine kadar sektörde çalışacak kadın işçi bulmakta zorluk çektiklerini ve daha çok işçileri paketleme, mozaik ve seleksiyon gibi alanlarda görev verdiklerini ifade etti.
60 ülkeye ihracat
Eyüpoğlu, kadın işçilerin el emeğiyle işlediği mermerleri 60 ülkeye ihraç eder duruma geldiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"330 kişi istihdam eden 40 bin metrekarede yerleşik fabrika düzeni olan bir firmayız. Ürünlerimiz arasında 500 çeşit mal üretiyoruz. Kentte bu işin en iyisiyiz diyebiliriz. Son günlerde mermerden ziyade doğal taş işi yapmaya başladık. Doğal taşta da eskitme fırçalı denilen ürünler. Biz yüzde 80 pazarımızı yurt dışına Belçika'da oluşturduğumuz sistemle Avrupa'ya dağıtım yapıyoruz. Avrupa'da kendimize ait depolarımız ve sergileme alanlarımız var. Biz 5 kıtaya mermer satıyoruz. Yıllık üretimimiz yaklaşık 650 bin metrekare, bunun 550 bin metrekaresini ihraç ediyoruz. İhracatımız yıllık 10 milyon doları geçer. Denizli'de 60 fabrikada yaklaşık 2 bin bayan işçi çalışıyor."
"Ekmeğini taştan çıkartan" kadınlar
Kadın çalışanlardan Yasemin İçen, her sektörün kendine göre zorlukları bulunduğunu mermer sektöründe çalışmanın kendisi açısından zor olmadığını, 10 yıl tekstilde çalıştıktan sonra "ekmeğini taştan çıkartmaya" karar vererek bu sektörde çalışmaya başladığını anlattı.
İçen, kadınların zor da olsa artık her işin üstesinden gelebildiklerini dile getirerek, "Bu meslek artık sadece erkek mesleği olarak görülmesin. Fabrikamızda tüm güvenlik önlemleri alınmış durumda. Kazandığımız parayla da ailemizin geçimini sağlıyoruz. Bazen erkek elemanlara da yardımcı oluyoruz, onların yaptıklarını bile yapabiliyoruz." dedi.
Mermer atölyesinde çalışan Meral Korkmaz ise 2 yıldır bu işte çalıştığını, en ufak taşı dahi burada işleyerek hayat verdiğini, kadınların taşa daha çok özen gösterdiğini söyledi.
Lütfiye Yıldırım da daha önceden konfeksiyon işi yaptığını, şimdi çalıştığı atölyede çok güzel bir arkadaş ortamı bulunduğunu, bu mesleği tercih ettiği için mutlu olduğunu dile getirdi.
AA