Kıdem tazminatı için iki formül gündemde

Hükümetin açıkladığı yeni istihdam paketinde kıdem tazminatının fona devrine ilişkin yer alan maddeler tartışmalara neden oldu. İşçinin alın teri olan kıdem tazminatı için gündemde olan iki formül ise kabul emekçilerden kabul görmüyor.

Kıdem tazminatı için iki formül gündemde

İşçinin kırmızı çizgisi kıdem tazminatı için iki formül gündemde. Birinci formülde 30 günlük kıdem tazminatının 11 günü fona devredilecek. Diğer formülde ise tazminat artık 21 gün 6 saat üzerinden alınacak. Emek cephesi her iki formüle de itiraz ediyor.

Kıdem şu an her hizmet yılına karşılık 30 günlük ücret üzerinden ödeniyor. Birinci formülde 30 günlük tazminatın 11 günü fona devredilecek. Edinilen bilgilere göre, yurttaşlar fonda biriken parayı 60 yaşına kadar alamayacak.

Paranın çekilebilmesi için de ilk kez konut alma, evlenme, ağır hastalık gibi durumların olması gerekiyor.

İkinci formülde ise kıdem tazminatı fonu için yüzde 6 oranında prim kesilecek. Böylece, her hizmet yılına karşılık gelen 30 günlük kıdem tazminatı ücreti, 21 gün 6 saate indirilecek.

Türk-İş ise geri adım atmama konusunda kararlı. 5-7 Aralık 2019’da yapılan genel kurultayda kıdeme dokunulması halinde genel grev ilan edileceği açıklanmıştı.

ulusal.com.tr

kıdem tazminatı