Meclis'te kadınlara sahne yasağı: Devlet Tiyatrosu oyuncularını engellediler

Meclis çatısı altında 2. Abdülhamid'i öven İsmail Kahraman, kadın tiyatrocuların sahneye çıkmasını engelledi.

Meclis'te kadınlara sahne yasağı: Devlet Tiyatrosu oyuncularını engellediler

Birinci Meclis, Gazilik ve Şehitlik Ruhu” temasıyla gerçekleştirilen "Meclis Sohbetleri" etkinliğinde, 18 Mart Çanakkale Anmasına ilişkin bir tiyatro gösterisi sergilendi. Ancak gösteride kadın oyuncuların sahneye çıkması engellendi.

Devlet Tiyatroları'nın üç gün provasını yaptığı gösteriye bir saat kala kadın oyunculara sahneye çıkamayacakları ifade edilirken herhangi bir gerekçe gösterilmedi. Erkek oyuncuların sahnede oyunu sergiledikleri sırada konukların arkasında merdivenlerin üzerinde bekletilen kadın oyuncular, oyunun bitiminin ardından TBMM’den çıkartıldı.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın da bilgisi dahilinde gerçekleştirildiği ifade edilen engelleme girişimi üzerine kadın oyuncular gözyaşlarını tutamadı.

Sahneye çıkışları engellenen kadın oyuncular tüm sözlerini merdivende söylemek zorunda kaldı

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, TBMM Başkanı İsmail Kahraman tarafından başlatılan “Meclis Sohbetleri” programında kadın oyuncuların sahneye alınmamasına sert tepki gösterdi.

Konuya ilişkin yazılı soru önergesi veren Nazlıaka’nın açıklaması şu şekilde:

“Sanat medeniyetlerin kurulmasına, kültürlerin gelişmesine katkı sunan en temel dallardan biridir. Sanat bütünleştirir, toplumsal köprüyü kurar. Ancak 16 yıldır en başarılı olduğu alan toplumu kutuplaştırmak olan AKP zihniyeti bir kez daha; üstelik de milletin Meclisi’nde hortlamıştır. Sanatı ve sanatçıyı kendine düşman görenler bu kez kadınları hedef almaktan, kadın sanatçılara sansür uygulamaktan geri durmamıştır.

Biz bu zihniyeti iyi biliyoruz: ‘Tükürürüm böyle sanatın içine’ diyenlerden, sanat eserine ‘ucube’, sanatçıya ‘terörist’ diyenlerden, sergi basan gericilikten tanıyoruz bu karanlık kafaları. Bilinsin ki dün akşam İsmail Kahraman’ın ‘laiklik düşmanı’ unvanına bir de ‘kadın düşmanlığı’ eklenmiştir. İsmail Kahraman Mustafa Kemal Atatürk gibi bir dehadan miras kalan o koltuğa yakışmamaktadır!

İSMAİL KAHRAMAN'A İSTİFA ÇAĞRISI

Buradan kendisine sesleniyorum: Sayın Kahraman, sanata ve sanatçıya dokunan, kadına düşman olup toplumsal alandan çekmeye çalışan herkes yanar. Bilin ki her gün artan şiddetin, ayrımcılığın, kadını yok saymanın bir sorumlusu da bizzat sizsiniz. Sizi istifaya davet ediyorum!”

AKP iktidarı döneminde sanata yönelik sansürün bir örneği milletin en yüksek temsil yeri olan TBMM’de yaşanmıştır. Basına yansıyan haberlere göre şahsınız tarafından başlatılan ve birçok düşün ve fikir insanına kapılarını açan “Meclis Sohbetleri” programının ikincisinde kadın sanatçılar sahneye çıkarılmamıştır. “Birinci Meclis, Gazilik ve Şehitlik Ruhu” temasıyla yapılan etkinlik öncesi Devlet Tiyatroları oyuncularına “kadınlar sahnede istenmiyor” denilmiştir. İddiaların bir kısmında ise iki gün boyunca prova yapan sanatçılara baskı yapıldığı, bazı bürokratların “eşine sarılma” sahnesine dahi müdahale ettiği belirtilmektedir.

Bu bağlamda;

1- Provalara müdahale eden bürokratlar kimlerdir? Bu kişiler hangi yetki dâhilinde böyle bir müdahalede bulunmaktadır?

2- Mustafa Kemal Atatürk’ten miras kalan koltuğu hakkıyla temsil ettiğinizi düşünüyor musunuz? Kültür ve sanat devriminin bir örneği olan Cumhuriyet’in kurduğu Meclis’te sanata sansür ne anlama gelmektedir?

3- Laiklik düşmanlığı akabinde hanenize bu olaydan sonra kadın ve sanat düşmanlığı da eklenmiştir. Böyle bir sansüre başvurmanızın nedeni nedir? O koltuğa yaraşır davranmadığınızın farkına varıp istifa etmeyi düşünüyor musunuz?

MECLİS ÇATISI ALTINDA 2. ABDÜLHAMİD ÖVGÜSÜ

TBMM'de yapılan ve eski başkanlar Mehmet Ali Şahin ile Bülent Arınç’ın da yer aldığı "Meclis Sohbetleri" toplantısında Meclis-i Mebusan'ı kapatan Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid'den övgüyle bahsedildi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Meclis Sohbetleri" toplantısında, Çanakkale savaşına değindi ve "Osmanlı'nın hatası olmasaydı bu savaşın çıkmayabileceğine ilişkin, tarihçilerin kanaati var. Yani Abdülhamit düşürülmeseydi, çok büyük bir ihtimalle savaş çıkmayabilirdi ya da Osmanlı savaşa katılmayabilirdi" dedi.

"Yeni anayasada laiklik olmamalı" ve "Che Guevara'ya eşkiya" yakıştırması yaparak büyük tepki çeken TBMM başkanı İsmail Kahraman'ın 2. Abdülhamid hatırasına “34'üncü Osmanlı Padişahı Sultan 2'nci Abdülhamid Han'ın doğumunun 174'üncü yılı dolayısıyla uluslararası sempozyumunu” düzenlemişti.

OYUNCULAR SENDİKASI'NDAN AÇIKLAMA

Oyuncular Sendikası Twitter'den konu hakkında açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi; " Dün akşam saat 20:00'de Türkiye Büyük Millet Meclisi F Blokla yer alan salonda ve yaklaşık 350 kişinin izleyici olarak katıldığı "Çanakkale Şehitletleri Anma Gecesi"nde, gösteriye 1 saat kala kadın oyuncuların sahnede yer almaması yönünde bazı yetkililer tarafından gösteriye müdahale edildiği ve kadın oyuncuların sahnede görevlerini yapmak yerine, sahne kenarında merdivenlerde ya da sahne arkasında beklemeye zorlandığı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Yaptığımız araştırmalar sonucunda da olayın yaşandığını destekleyen bilgilere ulaşılmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurucusu olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki bu çağdışı müdahalenin sebebinin, hangi gerekçe ile bu müdahalede bulunulduğunun ve hangi yetkililer tarafından bu talimatın verildiğinin ivedilikle kamuoyuna açıklanması gerekmektedir. 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren mecliste, 2018 yılında kadınların sahnede yer alması engelleniyor! Bu vahim duruma sebebiyet veren tüm yetkilileri istifaya davet ediyoruz. Başta kadın örgütleri olmak üzere, tüm meslektaşlarımızı ve sivil toplum kuruluşlarını hesap sormaya ve istifa çağrımıza katılmaya davet ediyoruz. "

meclis ismail kahraman Devlet Tiyatroları birinci meclis