Libya'da saha ve masa hareketli: Fransız yazar Levy Terhune'ye sokulmadı

Doğu Akdeniz'de gözler Libya'da. Türkiye, Libya konulu diplomatik temaslarını hız kesmeden sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da Libya lideri Serrac'ı ağırladı. Libya'da ise hareketli anlar yaşandı. "Libya'nın katili" olarak anılan, PKK-PYD destekçisi ve İsrail yanlısı Fransız yazar Bernard Henri Levy, bölgeye gitti. Ancak, Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı birliklerin kontrol ettiği bölgeye giremedi. Libya hükümeti, Levy'nin ziyaretine ilişkin soruşturma başlattı.

Libya'da saha ve masa hareketli: Fransız yazar Levy Terhune'ye sokulmadı

Libya'da hem saha hem de masa hareketli. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Lideri Fayiz-es Serrac'ıı kabul etti. İtalyan Başbakan Conte ile de telefonda görüştü.

Serrac ve Erdoğan görüşmesinin adresi İstanbul oldu. Görüşme basına kapalı yapıldı.

İtalyan Başbakan ile yapılan görüşmede ise, Libya’da siyasi çözüm için diyalogu sürdürme konusunda mutabık kalındığı bildirildi.

Dikkat çeken gelişme ise, Bernard Henri Levy'nin Libya'ya gitmesi oldu.

Levy, Irak'ın Kuzeyi ve Suriye'de PKK/PYD'ye yaptığı ziyaretler, Libya'ya yapılan emperyalist müdahale döneminde üstlendiği rol ve İsrail'e yakınlığı ile biliniyor.

Bernard Henri Levy, Libya'da tepkiyle karşılandı. Lévy'nin içinde bulunduğu konvoy, Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti kontrolündeki bölgeye sokulmadı. Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı birlikler, Terhune yol güzergahını kapattı.

Ordudan bir yetkili yaptığı açıklamada, üst makamlardan onay gelmemesi nedeniyle Levy'nin Terhune'ye girişine izin verilmediğini aktardı.

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, "Levy'in, Fransa'nın savaş suçlusu Hafter'e destek verdiği bir dönemde, direniş kenti Misrata'ya girişine izin verilmesine şaşırdık. Yetkili makamlardan bu ziyaretle ve ziyaret davetini yapanlarla ilgili soruşturma açılmasını istiyorum" açıklamasını yaptı.

Ziyarete ilişkin soruşturma başlatıldı. Başkanlık Konseyi İletişim Ofisinden yapılan açıklamada, Başkanlık Konseyi'nin bu ziyaretle bir ilişkisinin olmadığı ve bilgisi dahilinde olmayan ziyarete dair herhangi bir koordine yapılmadığı belirtildi.

Açıklamada, ziyarete ilişkin tüm ayrıntıların ve gerçeklerin ortaya çıkarılacağı, devletin kanunlarına ve yasalarına aykırı kabul edilen bu fiile karışanlar hakkında kararlı yasal icraatların yerine getirileceği kaydedildi.

ulusal.com.tr

libya fransa doğu akdeniz Ulusal Mutabakat Hükümeti