Gübreye 1 ayda yüzde 80 zam

Gübre çeşitlerine yüzde 80’e varan zam geldi. Çiftçi, kışlık ekim için gübre bulmakta zorlanıyor. Adana Yüreğir Ziraat Odası mühendislerinden Ayla Kurt, hükumetin üreticiye ucuz gübre temin etmesi gerektiğini söyledi.

Gübreye 1 ayda yüzde 80 zam

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Gübre ihracatındaki sınırlamalar, fiyat artışının önüne geçmedi. Kararın alınmasının üzerinden henüz günler geçmiş olsa da bazı gübre çeşitlerine yüzde 80’e varan zamlar geldi.

Gübre fiyatları sürekli zamlanırken, hükümet gübre fiyatlarını dizginlemek için bir adım attı. Ancak atılan adım çözüm getirmedi.

Gübre fiyatını düşürmek amacıyla daha önce bazı gübre çeşitlerine getirilen ihracat sınırlamasının kapsamı genişletilerek azotlu gübrelerin de tamamına ihracat sınırlaması getirilmişti. Kararın ardından henüz günler geçmiş olsa da, birçok gübre çeşidine yüzde 80’e kadar varan zam geldi.

Gübre fiyatı dünya piyasası gerekçe gösterilerek sürekli yükseltilirken, çiftçi artık gübre kullanamayacak duruma geldi.

Gübre üreticileri ham madde fiyatlarındaki artıştan dolayı stoklama yapıyor. Kışlık ekimler için ise gübre bulmak oldukça zor.

Adana Yüreğir Ziraat Odası Mühendislerinden Ayla Kurt, kışlık ekimlerde yaşanılan gübre sıkıntısının önüne geçmek için hükümet konuya el atmalı dedi.

zam Tarım Gübre Ayla Kurt gübre fiyatları Adana Yüreğir Ziraat Odası