ABD ile Çin gerilimi BMGK’yı kilitledi

Salgınla mücadelede başarısız olan Amerika Birleşik Devletleri, her platformda Çin Halk Cumhuriyeti ile savaş veriyor. ABD’nin Kovid-19 yerine Çin ile savaşı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni ikinci kez kilitledi. İki ülke karar tasarısında Dünya Sağlık Örgütü’ne atıf konusunda da uzlaşamadı. Karar Tasarısı askıya alındı.

ABD ile Çin gerilimi BMGK’yı kilitledi

İnsanlığı tehdit eden koronavirüs salgının konusunda uluslararası toplum uzlaşamıyor. Küresel diplomasi ABD Başkanı Donald Trump’ın virüsü iç siyaset malzemesi yapması nedeniyle ilerlemiyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki virüs gerilimi nedeniyle ikinci kez kilitlendi. ABD, Kovid-19 Karar Tasarısı’na Dünya Sağlık Örgütü’ne atıf yapılmasına karşı çıktı. Çin ise Güvenlik Konseyi Karar Tasarısı’nda Dünya Sağlık Örgütü’ne atıf yapılmasını savundu.

Koronavirüs salgını 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük kriz olarak uluslararası toplumun önünde duruyor. ABD Başkanı Trump’ın “Çin virüsü” söylemi Güvenlik Konseyi’nin 4 ay geç toplanmasına neden olmuştu. Salgınla mücadelede ABD, bu siyasetini sürdürdü. Çin’i gerçekleri gizlemekle suçlayan Trump, virüsün Çin’deki bir laboratuardan dünyaya yayıldığını iddia etti.

ABD Başkanı’nın kanıtsız söylemleri Washington ile Pekin arasındaki tartışmaları da alevlendirdi. Hızını alamayan Trump, “Çin 3 Kasım’da seçimi kaybetmem için çalışıyor” dedi. Pekin yönetimi ise Trump’ı salgına karşı iyi hazırlanmamak ve Çin’i iç siyasete malzeme yapmak ile eleştirdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bu tartışmaların gölgesinde karar tasarı hazırlamaya çalışıyor. ABD tasarıda Dünya Sağlık Örgütüne atıf yapılmasını reddediyor. Gerekçe olarak, “örgütün Çin yanlısı ve şeffaf olmaması”nı gösteriyor. Çin ise karar tasarısında Dünya Sağlık Örgütü’ne atıf yapılmasında ısrarcı.

Amerika’nın saldırgan tutumu ve iki ülkenin görüş ayrılığı nedeniyle tasarı askıda kaldı. Tasarı da savaş bölgelerinde salgınla mücadele kapsamında insani yardımların engelsiz yapılabilmesi için 90 gün küresel ateşkes talep ediyordu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres de küresel ateşkes konusunda ısrar ediyor. Çünkü salgının Suriye ve Yemen gibi savaş bölgelerinde yayılması durumunda kontrol alınmasının mümkün olmayacağı ve felaket sonuçlardan endişe ediyor.

ulusal.com.tr

çin dünya sağlık örgütü Amerika Birleşik Devletleri