Sofraların vazgeçilmezi isotun serüveni

Lezzetli yemeklerin vazgeçilmezi isot, zahmetli aşamaların ardından sofralarımıza geliyor. İşte Şanlıurfa isotunun acı dolu serüveni. İzleyelim...

Sofraların vazgeçilmezi isotun serüveni

Sofraların vazgeçilmezi isot, tezgahlardaki yerini almaya başladı.

Şanlıurfanın yakıcı sıcağında binbir zahmetle hazırlanan isot, sofraya gelene kadar birçok işlemden geçiyor.

İlkbahar mevsiminde ekilmeye başlanan biberler, bakım ve sulamanın ardından ağustos ayının ortalarında hasat edilmeye başlıyor. Ardından da komyonlarla ilk durağı olan, pazarlara getiriliyor.

Daha çok geçimini sağlamak için kadınlar tarafından satn alınan biberler, yıkandıktan sonra sap ve çöplerinden ayrılıyor.

Biberler, elle parçalanıp makineden geçirilerek naylonların üzerinde bir süre bekletiliyor. Kavurucu sıcağa bir de biber acısı eklenince işlem çalışanlar için fazlasıyla yorucu oluyor.

Güneşte tamamen kuruması sağlanan biberler, rengi koyulaştıktan sonra makinelerde çekiliyor.

Yoğun işemlerin ardından, biberler zeytinyağıyla harmanlanarak isota dönüştürüyor. Sofralarımıza taşınıyor.

Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatifi Başkanı Bekir Polat, kadınların bu iş sayesinde ev geçimine katkıda bulunduklarını belirtti.

ulusal.com.tr

şanlıurfa isot