AKP'yi NATO ekseninden çıkmakla suçladı

Türkiye'nin hava savunma sistemini Çin'den alacak olması CHP'de rahatsızlığa neden oldu. CHP milletvekili Aytun Çıray, hükümetin "Çin füzeleri NATO'ya entegre edilmeyecek" açıklamasına tepki gösterdi. Çıray, AKP'yi NATO ekseninden çıkmakla suçladı.

Uzmanlara göre, Türkiye'nin Çin'den satın alacağı uzun menzilli hava savunma sisteminin NATO sistemlerineentegre edilmemesi milli bir adım. Ancak CHP o adıma tepkili.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın "Sistem NATO'ya entegre edilmeden kullanılacak" açıklaması CHP'de tepkiye yol açtı. CHP'li Aytun Çıray, Yılmaz'ın açıklamalarına karşı NATO'yu savundu.

Yılmaz, Çıray'ın konuyla ilgili daha önce verdiği soru önergesini "Füze savunma sistemi milli sistemlere entegre edilecek. NATO'ya entegre edilmeden kullanılacak" şeklinde yanıtlamıştı.

Bakan Yılmaz'un bu yanıtı üzerine Aytun Çıray yeni bir soru önergesi sundu. Çıray "NATO'dan çıkmayı mı düşünüyosunuz?" diye sordu.

"Bu gelişme Türkiye’nin 63 yıllık NATO üyeliğinin ciddi olarak sorgulanmasına yol açabilecek potansiyele sahiptir. NATO’dan çıkmayı düşünüyor musunuz? Füze sisteminde Çin'in tercih edilmesinin savunma kaynaklarımızı çeşitlendirmek, dolayısıyla bağımsızlığımızı güçlendirmekle uzaktan yakından ilgisi yoktur. (...) Bu tercihte ısrar edilmesinin temel nedeni, Türkiye'yi modernleşme rotasından çıkarmak ve mutlak tek adam diktatörlüğüyle uyumlu bir dış politika oluşturmaktır. Bu bir eksen kaymasıdır."

ulusalkanal.com.tr