Putin: Drone saldırısının arkasındaki provokatörün kim olduğunu biliyoruz

Ankara-Moskova ilişkilerini baltalamaya yönelik provokasyon, iki ülkenin sağduyusu sayesinde önlendi. Suriye'de Rus askerlerinin bulunduğu Hmeymim hava üssünün İHA'larla vurulma girişimi konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştü. Putin, provokasyonları hangi ülkelerin organize ettiğini bildiklerine vurgu yaptı, "Onların bu provokasyon için kimlere ne kadar para ödediklerini de biliyoruz" dedi.

Putin: Drone saldırısının arkasındaki provokatörün kim olduğunu biliyoruz

Soçi'deki Astana zirvesine kısa bir süre kala Türkiye, İran ve Moskava mutabakatı provokasyonlarla karşı karşıya. Son olay Rus askerlerinin bulunduğu Hmeymin hava üssüne İHA'larla saldırı girişimiydi.

Hmeymin üssüne saldırı hazırlığındaki İHA'ların, İdlib'te Türkiye'nin güvenliğini sağladığı bölgeden havalanmış olması batı kaynaklı basında oldukça geniş görüldü. Ancak Ankara ve Moskova, karşıklı diplomatik temaslarla provokasyonu önledi.

Tansiyon iyice yükselmeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin konuya el koydu. Telefonla görüşen Erdoğan ve Putin, sağduyu ile provokasyonların önüne geçme kararı aldı. İki lider görüşmede Astana ile belirlenen çatışmasızlık bölgesindeki sorunları masaya yatırdı.

Putin, görüşme sonrası Rus basınına açıklama yaptı. "Hmeymim ve Tartus üslerine saldırıların arkasında hangi ülkelerin olduğunuz biliyoruz" dedi, provokasyon vurgusu yaptı. Saldırıların, Türkiye dahil olmak üzere Rusya’nın ortaklarıyla arasını bozmaya çalışmaya yönelik olduğunu açıkladı.

Provokasyonları hangi ülkelerin organize ettiğini bildiklerini söyleyen Rus lider, "Onların bu provokasyon için kimlere ne kadar para ödediklerini de biliyoruz" dedi. Putin, saldırıların detaylıca kurgulanmış bir plan olduğuna işaret etti.

Bir kritik görüşme de iki ülkenin Dışişeri Bakanları arasında gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Bakanlık kaynakları, görüşmenin içeriğine dair bir bilgi vermedi.

ulusal.com.tr

rusya Putin suriye tayyip erdoğan