ABD'yle ipler gerildi, 4 Türk sınır dışı edildi!

Amerika Türklere kapılarını kapattı. Kanada'da yaşayan 4 Türk'ün Amerika'ya girişlerine izin verilmedi. Hem Kanada hem de Türkiye vatandaşı olan 4 kişi, sınırda saatlerce sorgulandı.

ABD'yle ipler gerildi, 4 Türk sınır dışı edildi!

Amerika Türklere kapılarını kapattı. Kanada'da yaşayan 4 Türk'ün Amerika'ya girişlerine izin verilmedi. Hem Kanada hem de Türkiye vatandaşı olan 4 kişi, sınırda saatlerce sorgulandı. Fotoğrafları çekildi, parmak izleri alındı. Sorgudaki sorular da oldukça dikkat çekiciydi. Türklere Suriye'deki olaylarla ilgili görüşleri soruldu. 4 Türk maruz kaldıkları ırkçı muamelenin ardından, fişlenerek geri gönderildi.

Herkese açılan sınır kapısı Türklere kapandı. Üstelik daha önce defalarca geçmelerine rağmen. Olay Amerika'da yaşandı. Kanada'da yaşayan 4 Türk vatandaşı, kara yoluyla, Kanada'dan Amerika'ya geçmek isterken ırkçı saldırıya maruz kaldı.

Ersin Arslan, Jiyan Doğan, Fesih Kaya, Ahmet Aldanmaz... Onlar hem Türkiye hem de Kanada vatandaşı. 4'ün de ikametgahı Toronto'da ve 4'ü de bu şehirde ev sahibi.

Daha önce defalarca yaptıkları gibi Amerika'ya gitmek istediler. Ancak sınır kapısı yüzlerine kapandı, saatlerce sorgulandılar ve sınır dışı edildiler.

Kanada'dan yıla çıktılar, arabalarıyla New York'a gideceklerdi. Ancak Kanada-Amerika sınırındaki Peace Bridge'de durduruldular. Sınır polisi hiçbir gerekçe göstermeksizin 4 Türk'ü sorguya aldı. Cep telefonlarına el konuldu, parmak izleri alındı, fotoğrafları çekildi. Tam bir fişleme uygulaması yapıldı.

Sorgu tam 6 saat sürdü. Türklere sorulan sorular ise oldukça dikkat çekti. Sınır güvenlik polisi 4 Türke, Suriye'de devam eden karışıklık hakkındaki düşüncelerini sordu.

Yorucu ve baskı dolu sorgunun ardından Amerika'ya girişlerine izin verilmeyen Türkler fişlenerek geri gönderildi. 4 Türk'ün Amerika'ya girişlerine bundan sonra izin verilmeyeceği öğrenildi.

Kanada`nin yayin kurumu (The Canadian Broadcasting Corporation) CBC televizyonu Türklerin sorgu evrakları ve Amerikan yetkililerinin ret evraklarını yayınladı.

Ulusal Kanal’ın ulaştığı Türkler, daha önce yüzlerce kez girdikleri sınır kapısından alınmamalarını şaşkınlık ve kızgınlıkla karşıladı. "Alışık olunmayan bir uygulamaya tabi tutulduk. Alaycı bir tavırla başlayan sorgu 6 saat sürdü. Sorgu boyunca cep telefonlarımıza el konuldu. Parmak izlerimiz alındı. Ayakta tutulduk, fotoğraflarımız çekildi. Amerika'nın bizlere suçlu muamelesi yapmasından dolayı kızgınız."

Amerikan sınır polislerinin Türklere yönelik bu ırkçı saldırının, Türkiye-Amerika ilişkilerinin gerildiği bir dönemde yaşanması da dikkat çekti.

Esra Atalay

ulusalkanal.com.tr