Bartu Soral'ın kaleminden açılımın şifreleri: Paralel Kürdistan Kumpası

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı eski Müdürü, yazar Bartu Soral, Türkiye’nin düşürüldüğü “Paralel Kürdistan Kumpası”nı yazdı.

Bartu Soral'ın kaleminden açılımın şifreleri: Paralel Kürdistan Kumpası

Soral, Destek Yayınevi etiketiyle raflarda yerini alan yeni çalışmasında Türkiye’ye dayatılan ‘Kürdistan’ kartının şifrelerini gözler önüne seriyor.

BM’den alınan 37 milyon dolarlık kredi için yapılan operasyonu belgeleriyle çalışmasında aktaran Soral, Türkiye’nin özellikle de 30 Mart sonrasında daha da büyük bir hızla sürüklenmek istendiği ‘bölünme’ tuzağına adım adım gidişini anlatıyor.

Kitabı anlatmaya devam etmeden önce kitabın adını bir kez daha dikkatlice okumanızı rica ediyorum: Paralel Kürdistan Kumpası. Baş harfleri okuduğunuzda ortaya çıkan ise:

PKK.

İşte büyük resmin içerisinde ortaya sürülen bir unsur. Ve bu unsurun yanında emperyalizmin beşinci kolu görevi yapan diğer yan unsurlar…

Açılım adı altında yürütülmek istenen ve bölünmeye giden yolun kilometre taşlarını ve pek çok sorunun yanıtını belgeleriyle, oldukça yalın bir dille anlatmış Soral kitabında.

Demokrasi, özgürlük, insan hakları savunucusu görünümündeki TESEV, Soros, Sezgin Tanrıkulu, Osman Kavala, Etyen Mahçupyan, Mehdi Eker, Meral Danış Beştaş, Osman Baydemir ve diğerlerinin açılım sürecinde oynadığı rolleri belgeleri ile ortaya koymuş.

BM’deki görevi sırasında Kemal Derviş’e karşı mücadele veren, Türkiye’nin doğu ve güneydoğusunda köyleri kalkındırmak için verilen 37 milyon doların bu kumpas yolunda harcanmasına direnen Soral, bu sefer de Türkiye’de yaşanan Kürt açılımını, arkasındakileri ve amaçlarını belgeleriyle ortaya koyma görevini yerine getiriyor.

Sevr’den beri bitmek bilmeyen bir rüya…

Bölünmenin eşiğindeki bir ülkeyi, Türkiye’yi anlatırken yaşanan sürecin bütün ayrıntılarıyla, çok iyi anlaşılması gerekmektedir.

Nitekim karşınızda Sevr’den bu yana bitmek bilmeyen bir oyun olan ve emperyalist merkezlerin ve onların işbirlikçilerinin büyük rüyası olarak uzun yıllardır üzerinde çalışılan “Kürdistan” planı var.

İşte bu planın tarihsel alt yapısını kurarak anlatmış Soral. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana adeta bir isyan enstrümanı olan Kürt milliyetçiliğinin temellerini, Şeyh Sait, Seyit Rıza gibi ayaklanma çıkaranların feodal düzen içinde hükümdarlık kurmuş olan toprak ağaları, şeyhler, mollalar olduğunu hatırlatmış.

Bütün bu süreç içerisinde iki şeye dikkat çekiyor Soral: ‘demokrasi’ ve ‘insan hakları’. Bu iki evrensel değerin yürütülen operasyonun maskesi olduğunu belirtiyor.

Dış güçlerin her dönemde olduğu gibi bugün de etnik milliyetçileri kullandığına dikkat çekiyor.

Ve kafamıza takılabilecek birçok soruya yanıt veriyor ve su sorular arasında bir zaman tüneline götürüyor adeta okuyucuyu… Irak, Barzaniler ve Körfez Savaşı’nda yaşananlar, Çekiç Güç’ün bölgeye girişi, BM Güvenlik Konseyi’nin burada kullanılması gibi yakın geçmişteki olayların yanı sıra ABD’nin Kuzey Irak’taki rolü, Irak’ın işgali, AKP’nin iktidar oluşu, açılım süreci de sırasıyla aktarılıyor kitapta.

Kitabın en kritik aktarımlarından biri de Diyarbakır’da PKK’nın kurduğu paralel devletin bugün geldiği düzeyin boyutları. Okuyucunca ben şaşırdım zira siz de şaşıracaksınız.

Kol kola ve vaatlerle yürüyen bir süreç, PKK lideri Abdullah Öcalan ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ı buluşturan zemin…

Türkiye’ye dayatılan ‘Kürdistan’ kartının şifreleri “Paralel Kürdistan Kumpas”ında...

Bartu Soral, Paralel Kürdistan Kumpası, Destek Yayınları, 352 s.