Yalçın Bayer yazdı: CHP ve MHP küskünleri HDP'ye oy vermez!

Yalçın Bayer yazdı: CHP ve MHP küskünleri HDP'ye oy vermez!

Tek yoldan kurtuluş olmaz! ÖNEMLİ bir muhalif seçmen kitlesi CHP ve MHP'ye aynı nedenle kızgın ve kırgın: 13 yıl boyunca doğru dürüst muhalefet yapamadılar ve AKP'nin bu kadar azgınlaşmasına yol açtılar diye.

Bu iki parti de Cumhurbaşkanlığı seçimini kötü yönettiler. Ortak aday gösterdiler. Ama ikisinin parti örgütleri de Ekmeleddin İhsanoğlu'na sahip çıkmadılar. MHP'nin şimdi onu milletvekili adayı yapması bundan. Halkın yandan fazlası gibi, CHP ve MHP kırgınları da AKP'den kurtulmanın yolunu arıyor.

Bunun tek yolu, 1 (veya 2) partinin barajı aşıp Meclis'e girmesidir. CHP ve MHP bu seçimden taş çatlasa oylarını 3-5 puan artıracaktır. Tüm anketlerin ortaya koyduğu gerçek budur.

Bunun karşılığı ise en fazla 1525 milletvekilidir. Bu da 276'yı bulmalarına ve AKP'yi devirmelerine yetmeyecektir. Oysa barajı aşacak 1 (veya 2 parti) en az 50-60 milletvekili çıkaracağından muhalefetin toplam ağırlığı 276'nın üstüne çıkacaktır.

Eğer hedef AKP'den kurtulmak ise bunun tek yolu vardır: Yeni bir partinin barajı geçmesidir. TBMM'deki matematiksel siyasi gerçek budur.

Bu formülü ilk seslendiren HDP olduğu için bu parti Meclis'in 3. muhalefet partisi gösterilmektedir. Ancak MHP'li küskün tabanın HDP'ye emaneten de olsa oy vermesi söz konusu olamaz.

Ulusalcı eğilimdekilerin ve geleneksel CHP seçmeninin de PKK'nın 'siyasi kanadı' olduğunu inkâr etmeyen HDP'ye oy vermesi beklenemez. Onlar için de en güçlü alternatif, komutanlardan sonra, Ergenekon için en ağır bedeli ödemiş olan ve Ermeni soykırımı iddialarını Avrupa'ya taşıyıp büyük takdir toplayan Doğu Perinçek ve Vatan Partisi'dir.

HDP eliyle AKP'den kurtulma hesabı risklerle doludur. Vatan Partisi'nin barajı geçmesi Türk siyasetine yeni bir renk katıp parlamentoya da rahat bir nefes aldırması mümkün olur mu?

13 yıldan beri CHP-MHP gibi HDP'de zaten Meclis'tedir. AKP'nin karşısına dikilecek mücadeleci, inançlı yeni bir siyasi kadro gerekiyor.

Yalçın Bayer / Hürriyet