Erdoğan, Putin ve Ruhani görüşmesi öncesi Rusya'dan Esad açıklaması

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Putin, Esad'la yarınki üçlü zirvede alınacak kararlardan emin olmak için görüştü" dedi. Soçi'deki liderler zirvesi öncesi Türk, Rus ve İran Genelkurmay Başkanları bugün bir araya geliyor. Suriye’deki askeri adımlar, çatışmasızlık noktalarının oluşumu, ateşkes ve terörle mücadele konuları genelkurmay başkanlarının gündemindeki başlıca konular

Erdoğan, Putin ve Ruhani görüşmesi öncesi Rusya'dan Esad açıklaması

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriyeli mevkidaşı Beşar Esad'ın yarınki üçlü zirvede alınacak kararların hayata geçirilebileceğinden emin olmak için görüştüğünü söyledi

Basın toplantısı düzenleyen Peskov, Putin'in Esad'la yaptığı görüşmenin yarın Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında yapılacak görüşmenin zeminini oluşturduğunu kaydetti.

SOÇİ ZİRVESİNE DOĞRU

Suriye’de siyasi çözüm için Soçi zirvesi yarın yapılacak. Zirveye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani katılacak.

Liderlerden önce 3 ülkenin dışişleri bakanları siyasi, genelkurmay başkanları ise askeri seçenekleri konuşuyor.

İlk hazırlık turu Antalya'da dışişleri bakanları arasında gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu mevkidaşları Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’i ağırladı. Dışişleri bakanları buluşması tam mutabakat ile sonuçlandı.

İkinci hazırlık turu bugün genelkurmay başkanları arasında olacak. Suriye’deki askeri adımlar, çatışmasızlık noktalarının oluşumu, ateşkesin tam anlamı ile sağlanması, başta IŞİD olmak üzere Suriye’deki terör örgütlerine karşı atılacak adımlar genelkurmay başkanlarının gündemindeki başlıca konular olacak.

Hazırlık turlarında Türkiye, terör örgütü PYD/PKK hassasiyeti üzerinde duruyor. Dışişleri bakanları toplantısında Çavuşoğlu, mevkidaşlarına bu hassasiyetleri aktarmıştı. Genelkurmay Başkanları toplantısında da Orgeneral Akar bunu dile getirecek. Türkiye’nin PYD’yi terör örgütü olarak kabul ettiği ve terör örgütünün hiçbir uluslararası toplantıda taraf olmasına izin verilmeyeceği hatırlatılacak.

Hazırlık turlarında ele alınan siyasi ve askeri adımlar yarın liderlerin önüne taşınacak. Lider hazırlık aşamasında ortaya çıkan adımlarla ilgili son sözü söyleyecek. Liderlerin görüşmesinden çıkacak sonuçla Suriye konusunda farklı bir aşamaya geçilmiş olacak.

ulusal.com.tr

rusya erdoğan Putin suriye esad ruhani