Ukrayna'da güç savaşı

Ukrayna krizine NATO ülkeleriyle Rusya arasındaki güç savaşı kızıştı. Kırım parlementosu Rusya'ya katılma kararı aldı, 16 Mart'ta referandum yapılarak karar halka sorulacak. Ukrayna'daki yeni yönetim kararın "yasa dışı" olduğunu savundu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Rusya'ya yaptırım tehtidlerini yineledi. NATO, Rusya'yla işbirliğini toptan gözden geçirme kararı aldı.

Ukrayna'da güç savaşı

Ukrayana'adaki siyasi krizin çözüme kavuşturulması için diplomatik çabalardan henüz bir sonuç çıkmadı, NATO ülkeleriyle Rusya arasıdaki gerilim daha da yükseldi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri New York'ta, Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları ise Brüksel'de toplandı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü yok sayan, demokratik sürece zarar veren herkese yaptırım uygulanacağını" açıkladı. Kerry, Rusya'ya "askerlerini çek" çağrısı yaptı. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise "asker yok ki onlar yerel halk, kendilerini savunuyorlar" dedi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, "Rusya'ya açık mesaj verilmeli. Yaptıkları kabul edilemez ve sonuçları olacak." dedi.

Bir açıklama da Suriye Devlet Başkanı Bşar Esad'dan geldi. Esad, Rusya'nın Ukrayna'daki tutumunu desteklediğini açıkladı.

Avrupa Birliği'nin Brüksel zirvesinde ise felç olan Ukrayna ekonomisi öne çıktı. Rusya'ya yönelik yaptırım konusunda Avrupa Birliği çekimser davrandı. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Kiev'deki yeni yönetime 11 milyar euroluk acil yardım paketi sağlamak istediklerini açıkladı.

Uluslararası diplomasi çabaları devam ederken Kırım özerk bölgesinden gelen haber gündeme bomba gibi düştü. Kırım Parlementosu oy birliğiyle Rusya'ya katılma kararı aldı. 30 Mart'ta yapılması planlanan referndum 16 Mart'a alındı.

Gelişme üzerine Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenuk, referandum kararının kabul edilemez ve yasadışı olduğunu savundu. Rusya'yı tanklarını geri çekmesi konusunda uyardı. Tankların daha da ilerlemei durumunda karşılık vereceğiz", dedi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şorgu ise Kırım'da Rus tankı bulunmadığını, bölgeye sadece savunma birimlerini yolladıklarını açıkladı.

ulusalkanal.com.tr