Askeri Yargıtay F tipinden kurtarılsın
E. Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, Askeri Yargıtay’ın Cemaat vesayeti altında olduğunu bildirdi. Aydınlık’a konuşan Üçok, yargıdaki çift başlılığa karşı adım atılması gerektiğini söyledi
E. Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, Askeri Yargıtay’ın Cemaat vesayeti altında olduğunu bildirdi. Aydınlık’a konuşan Üçok, yargıdaki çift başlılığa karşı adım atılması gerektiğini söyledi
TSK’daki Cemaat yapılanmasını soruşturduğu için kumpasın hedefi olan emekli Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, Askeri Yargıtay’ın Cemaat vesayeti altında olduğunu bildirdi. Aydınlık’a konuşan Üçok, son günlerde Askeri Yargıtay ile ilgili basında yer alan haberlerle birlikte askeri yargının tamamen Cemaat’in kontrolüne geçtiğinin, Cemaat’in en güçlü silahlarından birisi haline geldiğinin anlaşıldığını söyledi. Dünyanın hiçbir demok-ratik hukuk devletinde, yargının belirli bir zümrenin, cemaatin ya da herhangi bir gücün kontrolüne geçmesinin kabul edilemeyeceğini belirten Üçok, “Bu nedenle Cemaat’in kontrolüne geçtiği açık olarak anlaşılan Askeri Yargıtay’ın ve dolayısıyla da askeri yargının bu vesayetten derhal kurtarılması gerekmektedir” dedi.
3 DAİRE İLE SORUN ÇÖZÜLÜR
Yargının çift başlılıktan kurtarılması gerektiğini bildiren Üçok, askeri yargının gerekliliğine inandığını ancak adaletin sağlanması için buraların çeşitli grupların elinde olmaması gerektiğini söyledi. Askeri yargının askeri suçlar ve asker kişiler hakkında ilk derece mahkemeleri olarak varlığını sürdürmesi gerektiğini bildiren Üçok, “Ancak temyiz incelemesi yargıda birliği sağlamak amacıyla Yargıtay’da yapılmalı. Yani Askeri Yargıtay kaldırılmalı ve askeri mahkemelerin kararları için temyiz incelemesi yapmak üzere Yargıtay’da iki veya üç daire kurulmalıdır. Özellikle Yargıtay’a yeni 28 daire kurulmasına ilişkin kanun tasarısı hazır TBMM’de görüşülürken 3 yeni daire ilave edilerek Askeri Yargıtay, Cemaat’in vesayetinden kurtarılabilir” diye konuştu.
BENZER DÜZENLEME
Benzer bir düzenlemenin Askeri Yüksek İdare Mahkemesi için de yapılarak Danıştay’a 2 yeni dairenin ilavesiyle idari yargıda da birlik sağlanabileceğini bildiren Üçok şunları söyledi: “Yeni kurulacak dairelere yeni üye seçimleri yapılır ve bu kişiler tıpkı Anayasa Mahkemesi’ne seçilen askeri yargı mensupları gibi emekli olurlar ve sivil şahıslar olarak görevlerini ifa ederler. Demokrat Yargı Derneği’nin eski yöneticilerinden sayın Uğur Yiğit’in bu hususta yaptığı açıklamalardan anlaşılacağı üzere Yargıtay üyelerinin başka görevlere atanmalarında hukuka aykırı bir durum da söz konusu değildir.”
Olcay Kabaktepe / Ankara