İşte Yunanistan'ın silahlandırdığı adalar

Atina ile Doğu Akdeniz'de yaşanan krizin bir başka boyutu da Adalar Denizi'nde... Yunanistan, 1923 Lozan anlaşması ve 1947 Paris Barış anlaşması hükümlerini hiçe sayarak "gayri askeri statüdeki" adaları silahlandırıyor. Atina'nın alınan kararları ihlal ederek, arkasına aldığı güçlerle gerçekleştirdiği eylemler, antlaşmalara tamamen aykırı

İşte Yunanistan'ın silahlandırdığı adalar

Atina uluslararası hukuku hiçe sayıyor. Lozan ve Paris anlaşmalarını ihlal ederek, Türkiye'nin milli güvenliğini tehdit ediyor.

Ege adalarının silahlandırılması, 1923 Lozan Antlaşması ve 1947 Paris Barış Anltlaşması ile kısıtlandı. 23 adada yalnızca asayiş olayları için kolluk kuvveti bulundurulabiliyor.

LOZAN ANTLAŞMASI 13. MADDE

Barışın korunmasını sağlamak amacı ile, Yunan Hükümeti, Midilli, Sakız, Sisam ve Nikarya Adalarında aşağıdaki önlemlere saygı göstermeği yükümlenirler.

Birincisi : Bu Adalarda hiçbir deniz üssü ve hiçbir istihkâm kurulmayacaktır.

İkincisi : Yunan, savaş uçakları ve öteki hava araçlarının Ana-dolu kıyısındaki topraklar üzerinde uçması yasaklanacaktır. Buna karşılık, Türkiye Hükümeti de savaş uçaklarının ve öteki hava araçlarının sözügeçen Adalar üzerinde uçmasını yasaklayacaktır.

Üçüncüsü : Söz konusu Adalarda Yunan, Silâhlı Kuvvetleri, silâh altına alınıp yerinde eğitilebilecek olan normal askersel birlikle ve, tüm Yunanistan topraklarındaki jandarma ve polis sayısı ile orantılı olacak, bir jandarma ve polis örgütü ile sınırlı kalacaktır.

Türkiye, 1947 Paris Barış Antlaşması’na taraf devletlerden biri değil. Ancak, Lozan anlaşmasının maddeleri gereği adaların statüsü ile ilgili alınacak kararlar, Türkiye'nin ulusal çıkarları gereği bağlayıcılık taşıyor.

Atina, adaların gayri askeri statüsünü 1960'tan bu yana deliyor. Türkiye ise 1964 yılında bu ihlaller için ilk notasını verdi. Yine aynı yıl Ege’deki karasularını 3 milden 6 mile çıkardı. Öte yandan söz konusu ihlaller 1975’te Birleşmiş Milletler'e de bildirildi.

Yunanistan, uluslararası hukuka aykırı sonuçlar yaratan eylemlerini "Ege adalarının tehdit altında bulunması" tezi ile savunuyor.

Türkiye'nin Navtex ilan ederek Yunanistan'ı uyardığı Sakız Adası'nda, Yunanistan'a ait, 1 tugay ve buna bağlı ana birlikler; 1 piyade alayı, 4 piyade taburu, 1 özel millî muhafız taburu, 1 tank taburu, 1 uçaksavar taburu, 7 bin 500 asker var. Limni Midilli, İstanköy ve Rodos’ta jet harekatına uygun hava üsleri bulunmakta.

Atina Yönetimi'nin silandırdığı bir diğer ada SİSAM. Sisam Adası'nda Yunan ordusunda 1 tugay ve buna bağlı ana birlikler; 1 piyade alayı, 4 piyade taburu, 2 mekanize tabur, 2 tank taburu, 2 top taburu, 1 uçaksavar taburu, 7 bin 500 asker bulunuyor.

Rodos adası da silahlandırılanadalardan. Burada da 1 tümen ve buna bağlı ana birlikler; 2 piyade alayı, 7 piyade taburu, 1 özel millî muhafız taburu, 3 topcu taburu, 1 komando taburu, 1 uçaksavar taburu, 7 bin 500 asker var.

Yunanistan Ordusu'nun yerleştiği ve aslında silahsız olması gereken İstanköy adası. Adada 1 tugay ve buna bağlı ana birlikler; 1 piyade alayı, 4 piyade taburu, 1 özel muhafız taburu, 2 tank taburu, 8 bin asker olduğu tahmin ediliyor.

Yunanistan'ın Adalarda 6 kara üssü, 2 deniz üssü ve iki Yunan helikopter üssünün bulunduğu belirtilirken, Koyun adasındaki kara üssünde 1 tabur asker, deniz ve helikopter üssünün yer aldığı Eşek, Bulamaç ve Hurşit adalarında ise birer tabur asker ile helikopter üssü Muğla’nın Kalolimnoz ve Keçi adalarındaki kara üslerinde de birer tabur asker olduğuna dikkat çekiliyor.

Yani, gayri askeri statüdeki 18 ada, Yunanistan'ın haksız tezleri ile, ağır silahlandırma altında.

ABD ve Avrupa Birliği'ni arkasına alarak Doğu Akdeniz ve Adalar Denizi'nde kışkırtma yapan Yunaistan gerginliği tırmandırırken, diyalog zeminini de yok ediyor.

ulusal.com.tr

yunanistan doğu akdeniz Atina