Koronavirüsü hücre kültüründe izole etmeyi başardılar

Korona günlerinde tüm umudumuz bilim insanlarında... Onlardan gelecek o müjdeli habere kilitlendik. İnsanüstü çaba ile hem hastanede hastaları ile ilgileniyor hem de salgına çare arıyorlar. Türk bilim insanları da seferber oldu. Erzurum'da 20 kişilik uzman ekip laboratuvarda Kovid-19'a karşı çalışmalarını başlattı. Kayseri'de araştırmacılar, koronavirüsü hücre kültüründe izole etmeyi başardı.

Koronavirüsü hücre kültüründe izole etmeyi başardılar

Koronavirüs dünyanın kabusu olmayı sürdürüyor. Tüm dünya bilim insanlarından gelecek o güzel haberi bekliyor. Umut bilim insanlarında...

Onlar, insanüstü çaba ile hem hastanede hastaları ile ilgileniyor hem de salgına karşı çare arıyor. Türk bilim insanları Kovid-19'a karşı seferber oldu.

Erzurum'da Atatürk Üniversitesi farklı bölümlerden 20 kişilik uzman ekip bir araya geldi. Yeni tip koronavirüsle mücadele için laboratuvar çalışmalarına başladı.

Laboratuvarda, Kovid-19 ve bütün virüslerin RNA ve DNA çalışmaları yapılıyor. Üniversitenin Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selahattin Çelebi, plazma aktarımı konusunda da valilikten izin istediklerini söyledi.

Kayseri'de ise Erciyes Üniversitesi'nde araştırmacılar, koronavirüsü hücre kültüründe izole etmeyi başardı. Kovid-19 pozitif bir hastadan alınan örnekten Biyogüvenlik Seviye 3 şartlarında hastalığa yol açan SARS-CoV-2 virüsünü hücre kültür sisteminde ürettiler.

Virüsün izole edilmesi Kovid-19’un biyolojisinin ve patogenezinin ortaya konulmasına yönelik çalışmalar için büyük önem taşıyor. Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, sadece aşı için değil bir çok alanda çalışmaların yürütüldüğünü belirtti.

ulusal.com.tr

koronavirüs