Korucular uzman çavuş oluyor

35 yıldır terörle mücadele eden köy korucularının uzman çavuş ve özel tim kadrolarına alınması için çalışma başlatıldı. Jandarma Genel Komutanlığı’ndan köy korucularına gönderilen yazı ile uzman er ve erbaşlığın yanı sıra özel tim kadroları için başvurular alınmaya başlandı.

Korucular uzman çavuş oluyor

35 yıldır statüsü tartışma konusu olan köy korucuları ile ilgili yeni düzenleme yapılıyor. Köy korucuları başlatılan yeni çalışmayla uzman er, erbaş ve özel tip kadrolarına girebilecek.

PKK ile mücadelede kritik görevler üstlenen korucular bundan sonra tüm ülkenin savunmasında görev üstlenecek. 22 ilde 49 bin 700 bin geçici ve 25 bin gönüllü köy korucusu var. Jandarma Genel Komutanlığı’ndan köy korucularına gönderilen yazılarla, uzman er ve erbaşlık ile özel tim kadroları için başvuru talepleri alınmaya başlandı.

Düzenlemeyi değerlendiren Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, "Bin kişilik özel tim için 10 bin geçici köy korucusu başvurdu." dedi. Sözen, "Ayrıca henüz ne kadar alınacağı belli değil ancak uzman çavuş alımı için de köy koruculardan talep alındı. Kısa sürede 15 binin üzerinde başvuru oldu" diye konuştu.

Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, korucuların sadece köylerde değil şehir merkezlerinde, kamu kurumlarının korunmasında görev aldığını belirtti. Sözen, "Adımız geçici köy korucusu ama 35 yıldır yapılan görev geçici olur mu?" diye sordu.

Yeni düzenlenemde Özel tim için 40 yaş ve lise, uzman çavuşluk için ilkokul mezunluğu ve 35 yaş sınırlaması var.

Terörle mücadelede 30 yıldır yürürlükte olan "koruculuk sistemi" 22 ilde uygulanıyor. Geçici korucu sayısı 46 bin 495. Gönüllü köy korucularının 2013 yılındaki rakamı 19 bin 343'tü. Bu sayı emekli ve gönüllülerle 100 bini geçiyor. Kadın korucuların sayısıysa 350. Emekliler 750 TL, emekli olmayanlarsa bin TL maaş alıyor.

ulusalkanal.com.tr