AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı neden açıklanmadı? Erdoğan'dan açıklama

AKP, aralarında Ankara ve İzmir'in de yer aldığı 20 belediye başkan adayını açıkladı. Ankara adayı Mehmet Özhaseki, İzmir adayı Nihat Zeybekçi oldu, İstanbul'da ise aday açıklanmadı. İktidar partisinin MHP ile ittifak görüşmeleri ise sürüyor.

AKP, 31 Mart 2019'daki yerel seçimler için 60 belediye başkan adayını ilan etti.

40 adayı hafta sonu açıklayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 20 ismi ise Meclis grup toplantısında açıkladı. Geriye kalan isimler ise 3 Aralık'tan sonra duyurulacak.

Açıklanan 20 ilden 10'unu büyükşehir belediyesi adayı oluşturdu. Aralarında Ankara ve İzmir de var.

3 büyük kentten Ankara ve İzmir'in açıklanması gözleri İstanbul'a çevirdi. İstanbul için Meclis Başkanı Binali Yıldırım ile Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis'te sürpriz bir görüşme yaptı. Basına kapalı görüşmenin ardından Erdoğan Meclis'ten ayrıldı.

Bu arada İstanbul adayının henüz ilan edilmemesi nedeniyle kulislerde bazı dedikodular dolaşıyor.

Birinci iddiaya göre, İstanbul'un ilçe adaylarının belirlenmesi aşamasında Yıldırım'ın da fikri alınıyor. Adaylar belirlendikten sonra da İstanbul için özel bir aday tanıtım organizasyonu yapılacağı ifade ediliyor. Bu nedenle süreç uzuyor.

İkinci iddiaya göre ise belediye başkanı seçilmesi durumunda Meclis Başkanlığından ayrılmak zorunda kalacak Yıldırım protokol kaygısı yaşıyor. Bu nedenle Yıldırım'ın Yerel Yönetimlerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı yapılması yönünde bir formül üzerinde çalışıldığı öne sürüldü. Kulislerdeki son iddia ise Binali Yıldırım'ın aday olmak istemediği yönünde. İstanbul'da aday çıkarma noktasında sorun olup olmadığı iddialarına grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan yanıt verdi.

Erdoğan, MHP ile devam eden ittifak ve işbirliği görüşmelerine ilişkin de konuştu. MHP'nin İzmir, Ankara ve İstanbul'da aday çıkarmama kararına karşı AKP'nin Osmaniye, Adana ve Mersin'de benzer jesti yapabileceğini söyledi.

ulusal.com.tr

erdoğan AKP istanbul adayı